Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pentagon upozorio na opasnost

Kina se hvali najmoćnijim elektromagnetskim topom na svijetu, evo kad će biti spreman za rat

Novi kineski top (Screenshot: Tweeter)
Novi kineski top (Screenshot: Tweeter)
U Kini je razvijen novi nadzvučni top koji će moći uništiti mete udaljene i do 200 kilometara.

Novi top je testiran prošle godine, javili su kineski mediji. Novo superoružje moglo bi u kineski arsenal ući već kroz šest godina. Kineski nadzvučni top koji će moći precizno udariti na ciljeve udaljene do 200 kilometara brzinom bržom od zvuka, bit će spreman za ratovanje do 2025. godine, otkrivaju izvori iz kineske vojske.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron i Xi Jinping A oni u nikad boljim odnosima Macron i Von der Leyen traže od Kine da pritisne Rusiju: "Zapadne sile nisu spremne napustiti Kijev" Aleksandar Vučić i Xi Jinping u Pekingu 2019. godine Zadnje pripreme Kineski predsjednik stiže u Beograd, objavljeni detalji: Srpski MiG-ovi dočekat će Xija

Nadzvučno superoružje postavljeno je na brod, a cijeli projekt razvoja bio je jedna od najpažljivije čuvanih vojnih tajni u Pekingu. Kineski izvori otkrivaju kako se radi o elektromagnetskom topu, piše Daily Mail. Novi kineski top može ispaliti projektile brzinom od, navodno, 2,5 kilometra u sekundi, a uspješno je testiran prošle godine nakon gotovo 20 godina istraživanja i razvoja.

Razvoj tog novog oružja je Kinu stavio ispred SAD-a u utrci u naoružanju. Nadzvučni elektromagnetski topovi odavno su proglašeni kao jedna od budućih tehnologija ratovanja, s mogućnošću lansiranja projektila brzinom od 6 Macha, što je približno brzini od 7240 km/h.

Vjeruje se da je novi kineski top sposoban ispaliti projektil brzinom od 9000 km/h. Lansiranje se vrši kinetičkom energijom što ujedno eliminira rizike vezane uz čuvanje eksploziva na brodu. Prema nekim izvorima, Kina je u siječnju obavila još jedno testiranje svojeg novog oružja koje bi u kineski arsenal moglo ući do 2025. godine.

Kina je s razvojem elektromagnetskog topa krenula još 2001. godine, a aktualno novo oružje izrađeno je prema zamisli dr. Ma Weiminga, vojnog znanstvenika. Njegov tajni projekt otkriven je tek 2017. godine kad je primio medalju za inovativno istraživanje u znanstvenom području.

Kineska državna televizija ranije je objavila da su dr. Ma i njegov tim ovladali brojnim tehnologijama svjetske klase i da su te "tehnologije ispred tehnologija drugih zemalja deset i više godina". Nagrađeni znanstvenik je tvrdio i da razvija nuklearnu podmornicu nove generacije koja bi bila naprednije od ekvivalenta iz SAD-a.

Pentagon je upozorio u siječnju ove godine da Kina ima neke od najnaprednijih oružanih sustava na svijetu. U izvješću Pentagona tvrdi se da je ta zemlja razvila vodeće tehnologije u pomorskim snagama, prjektilima i nadzvučnom oružju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene