Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika deviznog tečaja

'Kina je nepravedna prema svim svojim trgovinskim partnerima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar financija Timothy Geithner izjavio je da je politika deviznog tečaja Kine nepravedna prema trgovinskim partnerima, te da je juan više podcijenjen od ostalih valuta tržišta u nastajanju.

'Juan je bitno podcijenjen, više nego što je to valuta bilo kojeg važnog tržišta u nastajanju', izjavio je Geithner sudjelujući na okruglom stolu u Palo Altu u Kaliforniji, javlja TV mreža ABC News. 'To je nepravedno prema svim trgovinskim partnerima Kine, Amerikancima i drugima, jer to samo stvara neuravnoteženu utakmicu' i pruža kineskim tvrtkama 'veliku' kratkoročna korist, rekao je Geithner.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

SAD posljednjih mjeseci pojačava pritisak na Peking da dopusti nacionalnoj valuti da prati rast kineskog gospodarstva, uključujući i izglasavanje zakona u Predstavničkom domu Kongresa kojim se omogućuje uvođenje carina na uvoz iz Kine. Zakon nije izglasan u Senatu. Nobelovac Paul Krugman i drugi američki ekonomisti tvrde da Kina s politikom podcijenjenog juana, za najmanje 20 posto, postiže isti učinak u prilog svog izvoza kao da ima subvencije za izvoz i carine za uvoz roba iz inozemstva.

>> Kina je svjetska ekonomska sila br. 2!

Ministar Geithner je naglasio da SAD-u neće 'sudjelovati' u devalvaciji dolara, iako mu vrijednost prema euru pada već četiri tjedna. Odlučno je odbacio nedavne kritike nekih zemalja da američka vlada vodi politiku smanjenja vrijednosti dolara radi poticanja izvoza i gospodarskog rasta.

'Nećemo u tome sudjelovati'

'To se neće dogoditi u ovoj zemlji. Sjedinjene Države i ni jedna druga zemlja u svijetu ne mogu devalvacijom doći do konkurentnosti. To nije održivo i mi nećemo u tome sudjelovati', rekao je Geithner.

Američki ekonomisti suglasni su da će se trend pada dolara nastaviti u ovoj godini, kao što je to bio slučaj u zadnjih osam godina. Među razlozima koje navode su politika niskih kamatnih stopa središnje banke, dugom optrerećena vlada koja će morati povećati poreze i strah od inflacije dok se dolar tiska ubrzanim tempom.

Dolar je pao za više od 35 posto od početka 2002. prema šest glavnih svjetskih valuta. Imao je oštar rast 2008. i početkom 2009. tijekom kreditne krize, kada su ulagači bježali u sigurnost, no do danas je izgubio većinu tih dobitaka. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene