Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeti odnosi

NOVA ZABRINUTOST ZBOG KINESKIH POTEZA 'Želimo da objasne svrhu ovoga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skriveni radar utjecao je na odnose Kine i Japana.

Japan je otkrio kineski radar instaliran na naftnoj platformi u Istočnom kineskom moru.

Tokio strahuje da bi ovo mogao biti signal Pekinga da želi kontrolirati to područje vojnim sredstvima, zbog čega su nakon otkrića podnijeli pritužbu Kini, piše RT.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku''

Japan je zabrinut da radar može biti znak kineskih namjera da svoje platforme u Istočnom kineskom moru koriste kao vojne objekte.

Glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova priopćio je u nedjelju da je dva dana ranije podnesena prosvjedna nota u kojoj se zahtijeva da Peking objasni svrhu radara.

U subotu je pak Tokio isporučio još jednu prosvjednu notu Pekingu nakon što su plovila kineske obalne straže ispratila oko 230 ribarskih brodova koji su plovili u blizini otoka. Japan taj potez smatra kršenjem suvereniteta.

Na vode koje su bogate rezervama nafte i plina pravo trenutno polažu Kina, Japan i Južna Koreja. Njihovi gospodarski pojasi međusobno se preklapaju, a odnose Kine i Japana komplicira sporna skupina nenaseljenih otočića kojima trenutno upravlja Tokio, a koje okružuju vode koje potencijalno sadrže plin i naftu.

Posljednjih godina Kina je znatno razvila svoju infrastrukturu u Južnom kineskom moru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene