Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odmahivanje rukama

Kina i Rusija odbacuju američke optužbe u slučaju Snowden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je priopćila da su optužbe SAD-a da je Peking olakšao odlazak 'zviždača' Edwarda Snowdena iz Hong Konga 'neutemeljene i neprihvatljive', a istovjetna izjava dolazi i iz Moskve gdje je ministar vanjskih poslova poručio da Rusija nema ništa s naporima Snowdena da izbjegne sudsko gonjenje u SAD-u, izvješćuju agencije.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je na redovitom brifingu za novinare kazala da bi sve strane trebale prihvatiti činjenicu da su vlasti Hong Konga, što se tiče slučaja Snowden, postupale u skladu sa zakonom, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

>> WikiLeaks: Snowden nije zatražio azil samo u Ekvadoru

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je kazao da je Snowden 'sam izabrao svoj itinerer'. 'Doznali smo o tome iz medija. On nije prešao rusku granicu, a pokušaje da se okrivi ruska strana držimo neutemeljenima i neprihvatljivima', rekao je Lavrov, javlja AFP.

Edward Snowden, bivši dužnosnik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) koji je svijetu otkrio da SAD provodi masovni elektronički nadzor građana cijelog svijeta, u nedjelju je napustio Hong Kong jer se pribojavao uhićenja i dugogodišnjeg zatočenja, objasnio je njegov odvjetnik.

Snowden se prošli mjesec sklonio u Hong Kong, no i prije nego je američka administracija izdala uhidbeni nalog, bio je uvjeren da će mu vlasti te bivše britanske kolonije, koja se vratila pod kinesko okrilje 1997., staviti lisice na ruke, objasnio je odvjetnik.

Bijela kuća objavila je da je odluka Hong Konga bila 'namjeran izbor vlade da oslobodi bjegunca, usprkos valjanom uhidbenom nalogu i da će ta odluka neupitno imati negativne posljedice po američko-kineske odnose'.

Stručnjaci na obje strane, međutim, vjeruju da će se tirada neodmjerenih riječi brzo stišati te da niti jednoj zemlji nije u interesu dopustiti trajnije pogoršanje odnosa, posebice nakon uspješnog summita dvojice predsjednika, Baracka Obame i Xi Jinpinga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene