Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele jače diplomatske veze

Zabrinutost zbog Kim Jong Una: Peti susret Kine i Južne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Xi Jinping i južnokorejska predsjednica Park Geun-hye sastaju se peti put od kada su prošle godine zasjeli na svoje funkcije.

Čelnici Južne Koreje i Kine u četvrtak su potvrdili svoje čvrsto protivljenje nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje i obećali da će raditi na zaključivanju pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini kako bi bio finaliziran do kraja godine.

Pročitajte i ovo Joe Biden i Xi Jinping Razmijenio novogodišnje čestitke Xi razmijenio čestitke s Bidenom: "Voljan sam surađivati radi promicanja svjetskog mira i razvoja" Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici

Sjeverna Koreja ispalila dva projektila!

Kineski predsjednik Xi Jinping i južnokorejska predsjednica Park Geun-hye sastaju se peti put od kada su prošle godine zasjeli na svoje funkcije, pokazatelj njihova nastojanja da učvrste trgovinske i diplomatske veze između dviju država. Xi također želi uvjeriti Seul da će nastaviti pritiskati Pjongjang po pitanju razvoja nuklearnog naoružanja koje zadaje veliku glavobolju Južnoj Koreji.

'Dvije strane potvrdile su stajalište koje podrazumijeva čvrsto protivljenje razvoju nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku', stoji u zajedničkoj izjavi dvoje predsjednika.

Romantika samo takva: Ovako Kim Jong Un nadzire balističke vježbe

Susret u Seulu pomno će se pratiti u Sjevernoj Koreji koja je tijekom proteklih tjedan dana sa svoje istočne obale testirala projektile kratkog dometa, a danas je zaprijetila da će nastaviti s lansiranjima projektila i raketa.

Zapadne zemlje, predvođene SAD-om, traže od Kine da izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju u cilju obustavljanja testiranja projektila, prakse koja je izazvala sankcije UN-a.

Kina i Južna Koreja izrazile su potporu šesterostranim pregovorima kojima je cilj zaustaviti sjevernokorejski nuklearni program u zamjenu za gospodarske i diplomatske povlastice. U tim pregovorima uz Kinu sudjeluju dvije Koreje, Japan, Rusija i SAD. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene