Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviši čin

Kim Jong-Un proglasio se maršalom vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un dobio je čin maršala vojske, što je najviši vojni čin u zemlji, objavila je u srijedu sjevernokorejska agencija KCNA.

Najnovije imenovanje uslijedilo je nakon što je par sati ranije za podne po lokalnom vremenu najavljeno objavljivanje "važne vijesti" bez navođenja o čemu je riječ pa je tako seizmološki institut u Seoulu bio ponukan priopćiti kako ne bilježi nikakva podrhtavanja tla koja bi ukazivala na mogući nuklearni pokus.

Otac sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Il također je bio maršal vojske, a ovo imenovanje znači zapravo dodatno cementiranje vlasti njegova sina u ovoj siromašnoj zemlji čija vojska broji 1,2 milijuna vojnika i četvrta je najbrojnija vojna sila na svijetu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

>> Kim Jong-un učvršćuje kontrolu nad moćnom vojskom

Nakon smrti oca u prosincu prošle godine mladi sjevernokorejski vođa, za kojeg procjenjuju da je u kasnim dvadesetim godinama, došao je na čelo korejske Radničke partije i postao prvi predsjednik Nacionalnog povjerenstva za obranu. Prošle je nedjelje smijenio vice maršala Ri Yong-hoa, vodeću vojnu figuru u zemlji.

"Kult ličnosti koji okružuje obitelj Kim potpuno je prešao na Kim Jong-una", kazao je novinarima u utorak u Seoulu Daniel Pinkston iz Međunarodne krizne skupine koja je ranije ovoga mjeseca posjetila Sjevernu Koreju.

Ova je zemlja 90-ih godina, u vrijeme vladavine njegova oca Kim Jong-ila, bila pogođena velikom glađu a gospodarstvo ostalo devastirano nakon pada bivšeg Sovjetskog saveza koji joj je do tada davao najveću potporu. Gotovo je u potpunosti izolirana međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog i raketnog programa. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene