Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S ove točke više nema povratka?

Sve manji izgledi za kompromis u Ukrajini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neobuzdano nasilje u Kijevu ozbiljno je ugrozilo izglede za politički kompromis u Ukrajini i udaljuje nade u međunarodno posredovanje koje teško može uspjeti bez sudjelovanja Rusije, drže stručnjaci.

Uz više od 50 mrtvih u tri dana u Kijevu, kriza nastala nakon što se predsjednik Viktor Janukovič okrenuo zbližavanju s Moskvom radije nego sporazumu o slobodnoj razmjeni s Europskom unijom, čini se da je dosegla točku s koje nema povratka.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama Slika nije dostupna Želi se vratiti u Kijev Janukovič se okomio na bandu 'neonacionalista i fašista': 'Živ sam i dobro se osjećam'

Postoji opasnost da će situacija izmaći kontroli i pretvoriti se u građanski rat, ocijenio je direktor Instituta regionalnih i međunarodnih studija u Sofiji Ognian Minčev.

To bi se moglo izbjeći Janukovičevom ostavkom i prijevremenim predsjedničkim izborima, nastavio je.

Stručnjak za istočnu Europu i Rusiju na Sveučilištu Innsbrucka rekao da je teško zamisliti da će oporbeni prosvjednici na Majdanu pristati na razgovore s predsjednikom kojem su ruke okrvavljene, a Janukovič ne može ići korak unatrag, jer je do te mjere potpirio nasilja da mu slijede sudski procesi kada ode iz predsjedništva, dodao je.

Opet krv na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici zarobili 67 policajaca!

Taj stručnjak je odbacio ideju građanskog rata jer nema sukoba između raznih skupina stanovništva, već sukob između jednog dijela ukrajinskog stanovništva i države. On opasnost vidi u dezintegraciji zemlje, s upravama pod vodstvo oporbe na zapadu i proruskim sukobima u nekim dijelovima poput Krima.

Merkel potiče Janukoviča da prihvati pomoć EU u dijalogu s oporbom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je potaknula ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da prihvati europsku podršku za dijalog s oporbom u priopćenju objavljenom u Berlinu, dok u Kijevu bijesni nasilje.

Kancelarka je danas telefonirala ukrajinskom predsjedniku i savjetovala mu da prihvati ponudu Europske unije u korist dijaloga između vlade i oporbe, prema priopćenju njezina ureda.

"Svaki manevar za dobivanje vremena će samo zaoštriti sukob i izazvati nepredvidive opasnosti", ocijenila je.

Ona je žestoko osudila nedavnu eskalaciju nasilja.

"Sve strane se moraju odmah distancirati od nasilja i pokrenuti primirje. Za to glavnu odgovornost snosi vodstvo države", rekla je.

"Samo razgovori s konkretnim i brzim rezultatima o sastavu vlade i ustavnim reformama nude izglede za trajno rješenje sukoba", ocijenila je i naglasila da su "EU, Njemačka i drugi partneri spremni podržati razgovore vlade s oporbom".

Najmanje 25 prosvjednika je smrtno stradalo unatoč nazočnosti ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske.

Europska unija razmatra embrago na oružje i opremu koji služe za represiju, kao i ciljane akcije za odgovorne za nasilje u Ukrajini, doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene