Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na Kosovu

KFOR se povukao: 'Nitko ne može uvjeriti Srbe da uklone barikade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
KFOR, čini se, nema dovoljno vojnika da prekine blokadu.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović dogovorio je jučer u više od tri sata dugom razgovoru sa zapovjednikom Kfora Erhardom Buhlerom, da se jedinice Kfora povuku iz Rudara, gde su stigle u 13:40 s ciljem da uklone srpske barikade, donosi Blic. Stefanović je, obraćajući se okupljenim Srbima na barikadi ka punktu Jarinje, rekao da dogovor oko prijelaza na sjeveru još nije postignut, ali da je angažiran 'cijeli državni vrh, vlade drugih zemalja i međunarodne institucije', te da je stvar 'blizu dogovora'.

Pročitajte i ovo Ilustracija rastu tenzije Srbija u pritvoru drži kosovske policajce: Oglasio se NATO Ilustracija Jasna poruka NATO pojačava svoje mirovne snage na Kosovu nakon prošlotjednih nemira: "Bit ćemo na oprezu"

Buhler je pred razgovore isticao da je njegova obaveza da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja, a Stefanović je odgovorio da nitko ne može uvjeriti Srbe da uklone barikade. Dodao je da Srbija stoji iza odluka svojih građana, osim ako posegnu za nasiljem, piše Blic.

Podsjetimo, pripadnici Kfora su zatvorili granične prijelaze Brnjak i Jarinje između Kosova i Srbije nakon što su prije toga lokalni Srbi na sjeveru Kosova barikadama na putevima prema tim prijelazima spriječili prolazak postrojbi Kfora, javljaju mediji u Beogradu, dok je za televiziju B92 srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu te da ne postoji bolje rješenje. Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler tražio je uklanjanje barikada te kao rok postavio 16:00 sati, no Srbi su odbili taj zahtjev, izvještava RTS. Pregovori su u tijeku.

Pripadnici Kfora na prijelazima su, navodi se, postavili rampe i bodljikavu žicu, čime je sjever Kosova odsječen od Srbije, a kosovski Srbi prijete blokadom svih puteva na sjeveru Kosova ukoliko Kfor pokuša pomoći kosovskoj policiji da zauzme prijelaze. Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović zapovjedniku Kfora Erhardu Buhleru prenio je, kako navodi srbijanska državna televizija RTS, da Srbi neće prekinuti blokadu prijelaza Brnjak i Jarinje, ali da neće pribjegavati sili i da će ostati mirni. Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, tijekom razgovora Buhlera sa Srbima koji su blokirali put k Jarinju čuli su se pucnji, a slovenski pripadnik Kfora rekao je izvjestitelju Tanjuga da je najvjerojatnije riječ o rafalu ispaljenom u zrak.

Razgovori Buhlera i Stefanovića, kako javlja srbijanska agencija Beta, nastavljeni su poslije podne, a srbijanski predsjednik Tadić u razgovoru za televiziju B92 istaknuo je kako je vrlo važno da se atmosfera u Srbiji održi stabilnom i mirnom te da je zbog toga iznimno važna sjednica Skupštine Srbije, najavljena za subot,u koja bi, kako je rekao, trebala pridonjeti smirivanju situacije, a ne njezinom razbuktavanju. Blic piše da KFOR nema dovoljno snaga za micanje pasivnih prosvjednika.

''Priština je ovog trenutka pribjegla nasilju, Beograd nije pribjegao nasilju i to se mora konstatirati. Mi želimo nastaviti dijalog, ali da bismo u tome uspjeli, stanje se mora vratiti tamo odakle smo počeli prije intervencije postrojbi ROSU (Regional Operational Support Unit - posebne postrojbe kosovske policije)'', rekao je Tadić. Tadić je kazao kako najveći utjecaj na administraciju u Prištini ima američka politika i dodao kako bi bilo dobro kad "američki veleposlanik u Prištini ne bi davao izjave koje potiču na sukobe i koje potiču administraciju u Prištini na agresivne reakcije'', ocijenivši da bi to značajno pridonijelo miru na Kosovu.

Dodao je kako je dijalog između Beograda i Prištine ovog trenutka nesumnjivo u krizi, ali i da duboko vjeruje u mogućnost njegovog nastavka onog trenutka kad se stvari vrate na početnu poziciju. Tadić je kazao i kako mnogima u srpskoj zajednici na Kosovu, a ni nekima u Srbiji, ne odgovara da se stanje smiri i zato potiču svoje lokalne predstavnike na Kosovu i ekstremiste među Srbima na poduzimanje radnji koje su potpuno suprotne interesima Srbije. Najvažnije je, kako je rekao, da se pažljivo istraži tko stoji iza spaljivanja prijelaza Jarinje, te naveo da je moguće da je riječ o kriminalnim strukturama na Kosovu, ne samo među Srbima već i onima koji imaju izravne veze s kriminalcima među kosovskim Albancima.

Nakon što su granične prijelaze Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije zauzele snage Kfora, NATO je te lokacije u četvrtak proglasio zabranjenim vojnim zonama, odnosno područjima kojima je pristup ograničen, zaprijetivši primjenom bojeve municije u slučaju napada na njih.

Protekla noć na sjeveru Kosova bila je mirna i bez incidenata. Tijekom noći i jutra helikopteri KFOR-a nadlijetali su sporni prostor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene