Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Packa' iz SAD-a

Kerry poručio Netanyahuu: Prekinite sukob s Palestincima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u četvrtak na "prekid" izraelsko-palestinskih sukoba, na početku pregovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Berlinu i nekoliko sati nakon novog napada nožem.

"Iznimno je važno prekinuti sve provokacije, zaustaviti svako nasilje i pronaći put koji će omogućiti izgradnju šireg procesa", rekao je Kerry u društvu s Netanyahuom i pred novinarima u elitnom hotelu, označivši početak cjelodnevne intenzivne diplomatske aktivnosti u njemačkoj prijestolnici u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Pročitajte i ovo Pojas Gaze 100. dan rata Hamas raketirao Izrael, glasnogovornik potvrdio: "Moguće je da su mnogi taoci ubijeni" Uništenja u Gazi - 2 Raste strah od šireg sukoba Sto dana rata Izraela i Hamasa, užasima se ne nazire kraj: "Nitko neće pobijediti"

No nešto ranije je UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon, koji je na bliskoistočnoj turneji, istaknuo da "nije optimist" budući da se produbljuju razlike između dviju strana, rekli su diplomati prenoseći njegove izjave u Vijeću sigurnosti koje je dao putem videoveze iz Amana. Usto je kazao kako se boji da bi se ti događaji mogli prometnuti u "katastrofu" i rat s nepredvidljivim posljedicama.

POMAŽU POLICIJI Izraelska vojska razmješta stotine vojnike u gradovima

Benjamin Netanyahu je u Berlinu još jednom istaknuo da su Palestinska samouprava i Hamasovi islamisti odgovorni za napade na Izraelce jer iznose "laži" da njegova vlada želi izmijeniti uvjete ulaska muslimana i židova na Plato džamija u Jeruzalemu.

"Mislim da je vrijeme da međunarodna zajednica jasno kaže predsjedniku Mahmoudu Abasu da prestane širiti laži o Izraelu", rekao je Netanyahu.

Nakon susreta Kerryja i Netanyahua predviđeni su drugi susreti o izraelsko-palestinskom sukobu kako bi se pokušalo smiriti nasilje što se širi zadnja tri tjedna.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier će odvojeno primiti Kerryja, Netanyahua i Visoku predstavnicu EU-a za vanjske poslove Federicu Mogherini, budući da je EU glavni donator sredstava za Palestince. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene