Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od brzog rješenja

Kerry: koalicija protiv IS-a djelovat će godinama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna koalicija protiv Islamske države (IS) vjerojatno će djelovati godinama, izjavio je u srijedu američki državni tajnik John Kerry, dodajući da su zračni udari koalicije već nanijeli težak udarac IS-u, prenose agencije.

Koalicija predvođena SAD-om zračnim napadima u Iraku i Siriji pokušava zaustaviti napredovanje IS-a, koji je osvojio goleme predjele tih zemalja i pritom ubijao civile i dekapitirao zapadne taoce.

Pročitajte i ovo Ilustracija Česta meta Projektili eksplodirali pored američkog veleposlanstva u Zelenoj zoni: Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad Slika nije dostupna Pronađen dokument "Bezvoljni" militanti ISIS-a ne žele se boriti, bole ih leđa i glava i žele natrag u Europu

Kerry je rekao da su trenutno više od 62 partnera u koaliciji pokrenutoj prije manje od tri mjeseca, a u njoj su europske, arapske, sjevernoameričke i azijske zemlje, navodi dpa.

"Naša predanost vjerojatno će se mjeriti godinama, ali naši napori već daju značajne rezultate", izjavio je Kerry na prvom sastanku ministara vanjskih poslova članica koalicije u Bruxellesu na kojem sudjeluje 60 zemalja.

Islamska država ima prljavu bombu - I njome prijete zapadnim zemljama!

"Oko tisuću zračnih napada nanijelo je veliki udarac vodstvu IS-a i štetu njegovim logističkim i operativnim sposobnostima", dodao je Kerry, prenosi Reuters. Američki državni tajnik je rekao da će sastanak poslati poruku "da smo ujedinjeni i napredujemo na svim frontovima i da ćemo nastaviti s tom kampanjom koliko god bude potrebno za pobjedu".

Zračni napadi će se nastaviti "koliko bude potrebno", a uvježbavanje i savjetovanje iračkih snaga će se "proširiti", dodao je Kerry. "Naše zemlje se razlikuju po kulturi, povijesti, naslijeđu, ali imamo zajedničkog neprijatelja. IS je opasnost, prijetnja našim zajedničkim interesima i vrijednostima", naglasio je.

Iako se sastanak održava u stožeru NATO-a, ne radi se o "NATO događaju", a stožer Sjevernoatlantskog saveza izabran je zbog "logističkih razloga", rekao je Kerry, prenosi dpa.

Kako piše Reuters, Washington želi razgovarati o političkoj koordinaciji među članicama koalicije. Kerry je pohvalio ulogu arapskih zemalja u borbi protiv IS-a. Osim Iraka, na sastanku su predstavnici Kuvajta, Bahraina i Maroka.

Kerry, koji se uoči sastanka susreo s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem, također je istaknuo "značajan napredak" nove vlade u Bagdadu u ujedinjenju zemlje protiv IS-a.

Spomenuo je ovotjedni sporazum između vlade i Kurda o izvozu nafte i prihodima od prodaje "crnog zlata" te odluku Bagdada da pusti na slobodu zarobljenike protiv kojih nije podignuta optužnica, prenosi Reuters. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene