Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi krug izbora

Kenija: Odinga će rezultate izbora osporavati na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poraženi kenijski predsjednički kandidat Raila Odinga odbacio je u subotu službene rezultate prvog kruga izbora i kazao kako će ih osporavati na sudu te je pozvao svoje pristaše da ne pribjegavaju nasilju.

Njegov suparnik Uhuru Kenyatta proglašen je ranije pobjednikom predsjedničkih izbora s osvojenih 50,03 posto glasova, što je znači da je izbjegao drugi krug za svega nekoliko tisuća na više od 12 milijuna glasova. Aktualni premijer Odinga je osvojio 43,3 posto glasova.

Iz Odingina stožera su još tijekom glasovanja stizale brojne pristužbe na izborni proces i tražilo se njegovo zaustavljanje. "O kenijskoj demokraciji odlučit će sud", rekao je Odinga, naglasivši da su izborne nepravilnosti bile brutalne.

>> Kenyatta pobijedio na predsjedničkim izborima u Keniji

Najavio je da će poštivati odluku suda i rekao da nikako ne smije doći do postizbornog nasilja kakvo je bilo nakon predsjedničkih izbora 2007. koje je Odinga također tijesno izgubio. "Nasilje bi ovu naciju uništilo zauvijek", kazao je.

Pobjednik Uhuru Kenyatta, sin kenijskog "oca domovine" Joma Kenyatte, u travnju bi se trebao pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) kako bi odgovario na optužbe da je poticao nasilje nakon prošlih izbora.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Skup HDZ-a Preferencijalni glasovi Samo je jedan HDZ-ovac osvojio više glasova i od Plenkovića Mjesto na kojem su živjeli članovi kulta koji su se izgladnjivali do smrti - 1 strašno! FOTO Vođa kulta optužen za ubojstvo 191 djeteta, pronašli više od 400 leševa: Izgladnjivao ih do smrti da odu u raj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene