Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do toga je došlo

Kažnjavaju prosjake i one koji im daju novac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza trese i Litvu u kojoj sve više ljudi prosi za život.

U gradu s 10 tisuća beskućnika uvedene su kazne i za prosjake i za one koji im udijele milostinju. Izazvalo je to žestoke reakcije nevladinih organizacija za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Stričak i Bosilj Tko se predozirao? Žestoko se posvađali gradonačelnik i župan: "U kakvoj deluziji živi HDZ-ovac koji se s 2,02 promila tuče u cajkaškom klubu?" Kandidat ekstremno desnog AfD-a pobijedio za gradonačelnika na istoku Njemačke Dobio gotovo 60 posto glasova Raste popularnost ekstremne desnice: Kandidat AfD-a pobijedio za gradonačelnika na istoku Njemačke

Daš milostinju i dobiješ kaznu. I onaj tko prosi i onaj tko mu štogod udijeli u Vilniusu bi to mogli skupo platiti. Kazna je do četiri tisuće kuna. Zbog novog zakona grupe za ljudska prava digle su se na noge. U glavnom gradu Litve je 10 tisuća beskućnika.

>> U Grčkoj sve više beskućnika, ali novi premijer ima potporu

'I što s nama? Nemamo posao, zabranjeno je prositi, a što činimo pogrešno? Meni se čini da ne radimo ništa loše', rekla je prosjakinja Alexandra. Zabrana je na snazi tjedan dana. Policija još nije počela kažnjavati prekršitelje. Udijele im karticu s popisom skloništa, javnih kuhinja. A gradonačelnik biciklom obilazi najprometnije ulice i traži one koji ne poštuju zakon.

'Novac ne pomaže', rekao je gradonačelnik građanki koja je prosjaku išla dati novac. 'Zašto ne', upitala ga je. 'Zbog tog novca ostaju na ulici', odgovorio joj je. Litva je jedna od najsiromašnijih europskih zemalja. S krizom se povećao i broj onih koji nemaju ni za kruh, ni za krov nad glavom, a dolaze sve hladniji dani i noći.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene