Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isprike nisu dovoljne

'Kazniti odgovorne za spaljivanje Kurana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nakon isprike trebao bi sljediti disciplinski postupak'

Ujedinjeni narodi podržali su zahtjev afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija o tome da se unutar američke vojske poduzmu određene disciplinske mjere protiv onih koji su sudjelovali u spaljivanju Kurana u NATO bazi Bagram, donosi Al Jazeera.

Pročitajte i ovo Hrvatska protiv rezolucije - 5 jedna od četrnaest Nakon što je Hrvatska glasala protiv rezolucije UN-a, pljušte komentari: "Ovdje se opet radi o bolesnim ambicijama našeg državnog vrha" Glasanje u UN-u Vrlo jasno Je li Hrvatska glasala u UN-u ispravno? Pogledajte rezultate glasovanja u Dnevniku Nove TV

Usprkos isprici američkog predsjednika Baraka Obame, spaljivanje muslimanske svete knjige pokrenulo je val nasilja i protu-zapadnih prosvjeda širom Afganistana u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi, uključujući i dva američka vojnika.

'Nakon isprike što je bio prvi korak, mora da uslijedi i drugi - a to je disciplinski postupak', rekao je specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a u Afganistanu Jan Kubiš na konferenciji za novinare, prenosi Reuters. 'Tek poslije takvih disciplinskih mjera, međunarodne snage mogu reći da se iskreno ispričavaju', dodao je Kubiš.

Kubiš je izrazio žaljenje zbog napada demonstranata na kompleks zgrada UN u provinciji Kunduz prošle nedjelje, nakon čega se osoblje preselilo.

'Povrijeđeni smo time što su međunarodne vojne snage dozvolile skrnavljenje Kurana. Odbacili smo i osudili ovaj čin bez obzira što je okarakteriziran kao greška', rekao je Kubiš u jednom od najoštrijih obraćanja predstavnika neke međunarodne organizacije povodom spaljivanja Kurana.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako je njegova isprika predsjedniku Karzaiju pridonijela smirivanju situacije, ali ne dovoljno. Obama je u pismu isprike afganistanskom predsjedniku Karzaiju rekao da je spaljivanje Kurana bilo 'nesmotreno' i 'pogrešno'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene