Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moram preuzeti povijesnu odgovornost'

Kazahstanski predsjednik odustao od referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev objavio je da odustaje od raspisivanja referenduma kojim je vlast mogao produljiti do 2020. godine i najavio raspisivanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

'U funkciji šefa države, moram preuzeti povijesnu odgovornost', rekao je Nazarabjev u obraćanju naciji. 'Ne mogu dati loše smjernice političarima budućih generacija. Stoga sam odlučio da referenduma neće biti i predložit ću održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora iako će to skratiti moj postojeći mandat', rekao je.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Datum predsjedničkih izbora nije objavio. Njegov mandat istječe 2012., a referendumom je namjeravao izbjeći predsjedničke izbore predviđene za 2012. i 2017. godinu. Spriječio ga je ustavni sud koji je odlučio da bi održavanje takva referenduma bilo protuustavno.

S obzirom na to da mu ustav ne ograničava broj mandata i da je nedavno izjavio da u politici misli ostati sve dok ga zdravlje posluži, očito je da se namjerava ponovno kandidirati na izborima.

Nazarbajev (70), bivši radnik u čeličani i član politbiroa sovjetske KP, Kazahstanom vlada od stjecanja neovisnosti. U zemlji se predsjednika javno ne kritizira, a oporba praktično ne postoji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene