Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Katsav 'privremeno nesposoban'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor izraelskog parlamenta je odobrio zahtjev predsjednika Moshe Katsava za odlaskom na dopust nakon što je ured državnog tužitelja iznio nacrt optužnice koja predsjednika tereti za navodno silovanje i neprimjereno seksualno ponašanje.

Odbor je s 13 glasova za i 11 protiv izglasao Katsavu 'privremenu nesposobnost' u trajanju od tri mjeseca, čime se štiti institucija predsjednika države dok državni tužitelj Menachem Mazuz ne odluči hoće li zatražiti kazneni progon i suđenje protiv jednog izraelskog predsjednika, što bi bio slučaj bez presedana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Dužnost predsjednika obnašat će predsjednica parlamenta Dalia Itzik i tako postati prva žena u povijesti Izraela na predsjedničkoj dužnosti.

Nakon glasovanja predsjednica odbora Ruhama Avraham je  rekla kako mnogi parlamentarni zastupnici zahtijevaju stroge mjere protiv Katsava, pa bi rasprava o postupku razrješenja predsjednika mogla početi već sljedeći tjedan.

'Mnogi zastupnici smatraju kako je neprimjereno i pogrešno da predsjednik nastavi obnašati dužnost i jedan jedini dan', rekla je.

Katsav ima imunitet koji ga štiti od sudskog postupka, a taj status ne ugrožava odluka o suspenziji s položaja. Sudski postupak prije isteka mandata - u srpnju ove godine - može početi tek ako podnese ostavku ili bude pokrenut postupak za njegovo razrješenje, o čemu odluku donosi Knesset tročetvrtinskom većinom.

Ako se postupak pokrene i Katsav bude osuđen po najtežim točkama optužnice, prijeti mu kazna zatvora od 16 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene