Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Teksasu

Hrvat iz Houstona: Pojedine su četvrti kao otoci, uveden je policijski sat, velik dio grada još je pod vodom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kakvo je stanje u poplavama pogođenom Teksasu, za Dnevnik Nove TV ispričao je Krešimir Kurjaković iz Lone Star Croatian Cluba iz Houstona.

''U Houstonu je trenutno prvi dan zasjalo sunce. Vratili smo se nazad u normalu, iako je bilo do sada pet dana kiše bez prestanka. Ovaj uragan koji je došao napravio je veliku pomutnju i velik dio grada još uvijek je pod vodom.

Pročitajte i ovo Požari bjesne Teksasom bjesne Teksasom FOTO Požari izvan kontrole: Evakuirano i postrojenje za nuklearno oružje - "Molite se i spakirajte" Slika nije dostupna 32.000 evakuiranih Jedna od najskupljih u američkoj povijesti: Najmanje 35 mrtvih u tropskoj oluji Harvey

Vrijeme prolazi sporo jer četvrti su odsječene. Zapravo su pojedine četvrti kao otoci. Jednostavno se ne možete maknuti. Jako je dosadno. Trgovine ne rade. Nitko ne može doći. Ne može se maknuti van.

Uveden je policijski sat i zabranjeno je kretanje po noći od ponoći do pet sati ujutro. Iako je sad došlo sunce, dobro je, ali i dalje nije dobro.

Na zapadnom dijelu Houstona postoje dva velika rezervoara kao recimo u Hrvatskoj Lonjsko polje koje štiti grad od poplava. I oba su rezervoara prepunjena vodom.

Ako bilo koja od tih brana ili bilo koji od tih nasipa popusti, cjelokupni centar bit će poplavljen.

Što se tiče naše zajednice Hrvata u Houstonu, nismo imali nekih većih šteta niti žrtava. Dvije-tri kuće Hrvata su poplavljene i oni su evakuirani kod prijatelja i dobro su. Većina ostalih uglavnom je bila na suhom ili je bila okružena vodom. Voda je bila do pragova njihovih kuća, ali ostali su u svojim domovima kako je i zapovjeđeno od gradskih i državnih institucija, da se nitko ne miče i ne ide na put, nego da ostanu doma'', ispričao je Kurjaković.

Podsjetimo, raste broj žrtava katastrofalnih poplava koje su pogodile Teksas. Poginulo je najmanje 33 ljudi. Oluja Harvey slabi, ali vlasti upozoravaju da najgore još nije prošlo. Teksas je suočen i s novim nevoljama – eksplozijama i požarom u tvornici kemikalija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene