Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o neovisnosti

'Naš proces se nastavlja i sve je jači usprkos škotskom 'ne'!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Da je 'da' pobijedio, posljedice glasovanja na europskoj razini bile bi očiglednije', rekao je predsjednik španjolske pokrajine.

Proces s ciljem neovisnosti Katalonije 'nastavlja se i sve je jači' usprkos pobjedi 'ne' u Škotskoj, izjavio je u petak predsjednik te španjolske pokrajine Artur Mas, odlučan u organiziranju referenduma 9. studenoga usprkos protivljenju Madrida.

Škotska, gdje je britanska vlada dopustila referendum o neovisnosti, poslala je 'moćnu poruku, snažnu poruku i očigledno pozitivnu' organizirajući glasovanje, dodao je Artur Mas na konferenciji za tisak u Barceloni.

'Katalonski proces nastavlja se. Katalonski proces osjeća se ojačan jer vidimo kako je zemlja EU-a uspjela postići sporazum o glasovanju', kazao je katalonski predsjednik nadležan za projekt referenduma.

ŠKOTSKI REFERENDUM Što će se događati dalje?

'Kažem to jer ako netko kaže da pobjeda 'ne' u Škotskoj baca sjenu na katalonski proces, vara se', dodao je on.

'Da je 'da' pobijedio, posljedice glasovanja na europskoj razini bile bi očiglednije. Nećemo imati taj presedan sa Škotskom, možda će prvi primjer biti Katalonija', rekao je Mas.

U petak bi katalonski parlament, gdje snage sklone neovisnosti raspolažu apsolutnom većinom, trebao izglasati zakon koji bi dopustio konzultacije 9. studenoga čime se želi zaobići protivljenje Madrida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene