Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od nereda

Istekao drugi ultimatum Madrida: Španjolska će ukinuti autonomiju Katalonije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolska vlada u subotu će započeti s procedurom oduzimanja autonomije Kataloniji, objavili su. Istovremeno, katalonski čelnik poručuje da će glasovati o neovisnosti ako se nastavi španjolska represija.

10:55 - Iz ureda španjolskog premijera priopćili su kako će se vlada sastati kako bi aktivirala 155. članak ustava koji im dopušta da preuzmu upravljanje regijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srušene stranice Ustavnog suda Španjolska vlada preuzima nadležnost nad Katalonijom, Anonymousi im zaprijetili Slika nije dostupna Referendum o neovisnosti Katalonska vlada odbija prijevremene izbore, inzistira na pregovorima

Katalonski čelnik Carles Puigdemont istovremeno poručuje da će parlament glasovati o neovisnosti ako Španjolska nastavi s represijom.

Neki strahuju da bi ovi potezi mogli izazvati nemire.

10:34 - Nakon što je katalonski čelnik zaprijetio proglašavanjem neovisnosti, stigla je vijest kako će Španjolska u subotu početi s ukidanjem autonomije Katalonije.

Španjolski premijer u subotu će održati sastanak kabineta kako bi pokrenuo proces preuzimanja kontrole nad katalonskim ovlastima, javlja AP.

10:02 -  U 10 sati istekao je drugi madridski ultimatum da se odustane od neovisnosti Katalonije.

Katalonski čelnik Carles Puigdemont u četvrtak je poručio kako bi regionalni parlament mogao glasovati o neovisnosti od Španjolske ako vlada u Madridu odbije razgovarati s Katalonijom, tako zanemarujući krajnji rok za odustajanje od odcjepljenja.

"Ako vlada i dalje nastavi s odbijanjem dijaloga i represijom, katalonski parlament mogao bi, ako se to pokaže prikaldnim, glasovati o neovisnosti“; poručio je Puigdemont u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu.
 

Drugi madridski ultimatum

U 10 sati istekao je drugi ultimatum Madrida da se odustane od neovisnosti Katalonije, nakon što je vlada u Madridu najavila da će, ako se to ne učini do 10 sati, ukinuti autonomiju Katalonije.

Poslije referenduma 1. listopada katalonski čelnik Puigdemont potpisao je deklaraciju nezavisnosti, ali ju je odmah suspendirao i pozvao na dijalog.

Mediji prenose da će ustrajati na neovisnosti ako Madrid preuzme kontrolu nad Katalonijom. Strahuje se da bi to moglo dovesti do nereda u pokrajini.

Članak 155. španjolskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast, no on dosad nikada nije aktiviran.

Politički čelnici u Madridu i Barceloni u napetoj su pat-poziciji od referenduma na kojem je većina izašlih birača glasala za neovisnost, ali ga središnja vlada smatra nezakonitim.

Glasnogovornik katalonske vlade u utorak je poručio da će odgovor Puigdemonta biti jednak kao i u ponedjeljak – niti "Da" niti "Ne", nego će predložiti razdoblje od dva mjeseca za pregovore o nezavisnosti.

Madrid to ne prihvaća kao odgovor i upozorava na primjenu članka ustava koji komentatori nazivaju "putom u nepoznato" jer od 1978. nikada nije primijenjen protiv neke od 17 autonomnih pokrajina. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene