Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kasparov zapadu: 'Prestanite davati Putinu demokratski kredibilitet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a George W. Bush u utorak je kritizirao Rusiju i Kinu zbog stanja demokracije i izjavio da će Sjedinjene Države nastaviti graditi odnose s tim zemljama, ali neće odustajati od svojih vrijednosti. Kasparov je, pak, pozvao zapadne zemlje da prestanu pomagati Putinu održavati iluziju demokracije u Rusiji.

Bush je govor aktivistima za demokraciju i ljudska prava u Pragu
održao u trenutku rusko-američkih napetosti oko proturaketne obrane, a uoči sastanka skupine G8 ovog tjedna gdje će se susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pročitajte i ovo Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

- U Rusiji su reforme koje su nekada obećavale davanje vlasti
građanima iskočile iz tračnica uz zabrinjavajuće posljedice po
demokratski razvitak, rekao je Bush.

Također je kritizirao Kinu zbog toga što ne čini više na frontu
demokracije.

- Kineski čelnici vjeruju da mogu nastaviti otvarati
nacionalno gospodarstvo ne otvarajući i politički sustav, rekao je Bush.

Sjedinjene Države imaju snažne veze s Rusijom i Kinom, rekao je.
 
- Naše je prijateljstvo s njima složeno. U drugim područjima gdje dijelimo obostrani interes radimo zajednički. U drugim područjima imamo snažna neslaganja.

- Dio dobrih odnosa je sposobnost da govorimo otvoreno o neslaganjima. Stoga će Sjedinjene Države nastaviti graditi odnose s tim zemljama i učinit ćemo to ne odstupajući od naših načela ili vrijednosti, dodao je Bush.

Bivši svjetski šahovski prvak i ruski oporbeni političar Gari Kasparov, vođa pokreta "Druga Rusija", u utorak je u Pragu na konferenciji aktivista za ljudska prava i razvoj demokracije pozvao zapadne zemlje da prestanu odobravaju autoritativni režim ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Slobodni svijet mora prestati davati Putinu demokratski
kredibilitet, rekao je na Kasparov. 

Prema nekim najavama, na skupu aktivista za ljudska prava i razvoj demokracije iz cijeloga svijeta mogao bi se pojaviti i američki predsjednik George W. Bush, koji se nalazi u posjetu Češkoj.

- Putinu treba pomoć slobodnog svijeta za održavanje iluzije, dodao je Kasparov nakon što je Rusiju proglasio policijskom državom zamaskiranom u demokraciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene