Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu se ni oporavili...

Kreće se Irminom rutom: Još jedan uragan sije strah na poharanim Karibima, i nije jedini koji stiže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan Maria kreće se otprilike istom rutom kao razorna Irma. Jedna je od tri oluje koje su se formirale nad Atlantskim oceanom.

Karibi, opustošeni prije desetak dana Irmom, u stanju su pripravnosti u ponedjeljak prije neposrednog dolaska novog uragana Marije koji bi mogao osnažiti kako prolaze sati i izazvati veliku štetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izdana upozorenja Bez vremena za oporavak: Tropska oluja opet kreće na područje Kariba Slika nije dostupna STIŽE NOVI URAGAN Klimatolog objasnio ima li uragan Irma veze s klimatskim promjenama

Uragan Maria, koji se kreće prema nedavno devastiranim Karipskim otocima, idućih će dana ubrzano jačati. U sljedećih 48 sati očekuje se da će ojačati do uragana kategorije 4, javlja CNN.

Uzbune za uragan izdane su već u nedjelju na Saint Kittsu i Nevisu, kao i na Montserratu, na Dominiki i dvama velikim otocima Francuskih Antila – Guadalupeu i Martiniku.

U 8 sati u ponedjeljak oko Marije, uragana kategorije 1 na ljestvici od 5, nalazilo se 145 kilometara sjeveroistočno od Barbadosa, prema Američkom centru za uragane (NHC).

Napredujući brzinom od 20 km/h u pravcu zapad-sjeverozapad s vjetrom koji bi mogao doseći do 150 km/h, Maria "bi trebala ojačati brzo u 48 sati i postati veliki uragan prije nego prođe iznad Zavjetrinskih otoka", arhipelaga koji odvaja Karipsko more i Atlantski ocean, u ponedjeljak navečer, upozorava NHC.

Uragan bi mogao proizvesti "opasan porast voda, od 1,2 do 1,8 metara, popraćen velikim razornim valovima" pri prolazu iznad Zavjetrinskih otoka. Po predviđanju putanje, oko Marije trebalo bi u utorak proći sjeveroistočnim dijelom Karipskog mora.

Još se uvijek oporavljaju od Irme

Dio otoka kojima prijeti opasnost još se uvijek oporavlja od Irme, uragana pete kategorije u kojem je poginulo najmanje 37 ljudi i koji je načinio višemilijunsku materijalnu štetu.

Iz centra za uragane poručuju kako Maria sa sobom donosi snažne vjetrove, olujne valove i opasnost od kiše.

Maria je jedna od tri oluje koje su se formirale nad Atlantskim oceanom, ali predstavlja najveću opasnost za Karibe.

Uragan Jose idućih će nekoliko dana predstavljati prijetnju za istočnu obalu SAD-a. Radi se o uraganu prve kategorije

Treća oluja nad Atlantikom, Lee, oslabila je iz tropske oluje do tropske depresije, izvijestili su iz centra za uragane, te se očekuje da će dodatno slabjeti idućih dana. (Hina/Ma.B.)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene