Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojedinosti još nejasne

Kardinali počinju dug proces izbora novog Pape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se papa Benedikt XVI. službeno povukao u mirovinu, katolički kardinali iz cijelog svijeta počinju složen proces izbora novog vođe najveće svjetske crkve. Do tada Vatikanom upravlja Tarcisio Bertone.

Talijanski kardinal Tarcisio Bertone upravljat će Vatikanom do izbora novog pape. On je kardinal kamerlengo (komornik) koji upravlja vatikanskom državom i imovinom u papinoj odsutnosti i zapravo je najvažniji vatikanski dostojanstvenik u tom prijelaznom razdoblju. Bertone je inače poznat po tome, piše NY Daily News, da je prisluškivao telefonske linije ne bi li saznao kako su tajni dokumenti procurili u javnost u aferi VatiLeaks.

Pročitajte i ovo Victor Manuel Fernandez Podigao prašinu Htio je pomoći: Vatikanski kardinal osim poljupca slikovito opisao i - muški i ženski orgazam Slika nije dostupna Koje doba dana Kada treba gledati u dimnjak Sikstinske kapele?

Prvo razgovori o općim pitanjima

Neke pojedinosti oko izbora još nisu jasne pa će 'prinčevi Crkve' prvo održati neformalan sastanak, a u ponedjeljak će početi tradicionalne krugove razgovora o općim pitanjima. Među 115 kardinala elektora, onih mlađih od 80, ne izdvaja se nijedan favorit pa će diskretno procjenjivanje potencijalnih kandidata biti najvažniji zadatak skupa.

Koje su promjene potrebne Crkvi?

Kardinali će također na općim kongregacijama, konzultacijama iza zatvorenih vrata prije konklava, razgovarati o promjenama koje su potrebne Crkvi kao što su bolje upravljanje Vatikanom, potreba za boljim komuniciranjem s javnošću i kriza oko spolnog zlostavljanja. Novi Papa trebao bi biti izabran do sredine ožujka kako bi dužnost mogao preuzeti prije Cvjetnice 24. ožujka i predvoditi obilježavanje Uskrsa.

Završio ponitifkat Benedikta XVI

Pontifikat pape Benedikta XVI. završio je u četvrtak u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe. Od toga trenutka pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena. Benedikt XVI. u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika istaknuvši da 'Bog neće dopustiti da njegova lađa potone', usprkos 'uzburkanim vodama' i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

>> Šaško: Papa je hrvatskim vjernicima ostavio dar ljubavi

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene