Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Danas počinju konklave

Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vatikanu se šuška kako su favoriti Talijan Angelo Scola i Brazilac Odilo Scherer. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski Papa u 1.300 godina.

Kardinali su u ponedjeljak održali posljednju raspravu o stanju u Rimokatoličkoj crkvi, dan prije nego što će se povući u izolaciju od ostatka svijeta kako bi izabrali novoga papu.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Slika nije dostupna Otkrivamo Detalji o tome kako Vatikan osigurava tajnost izbora novog pape!

Nakon odreknuća Banedikta XVI. prošloga mjeseca, kadinali su se ovoga tjedna sastali nekoliko puta skicirajući kvalilete čovjeka koji bi trebao voditi Crkvu, potresenu pedofilskim skandalima i lošim upravljanjem.

'Posljednji put izabrali smo čovjeka velikoga ugleda, tri ili četiri puta većega od bilo kojeg drugog kardinala', rekao je francuski kardinal Philippe Barbarin misleći na Josepha Ratzingera koji je 2005. za Papu izabran u roku od samo 24 sata.

'To ovoga puta nije slučaj. Prema tome, moramo se odlučiti između jednog, dvojice, trojice, četvorice...desetak kandidata. U ovome je trenutku sve otvoreno. Moramo sačekati rezultatte prvoga glasovanja', dodao je Barbarin.

>> Ovako je Vatikan osigurao tajnost izbora novog pape!

Poznavatelji vatikanskih prilika najizglednijim favoritima smatraju Talijana Angela Scolu i Brazilca Odila Scherera. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski Papa u 1.300 godina.

Odnos snaga u konklavama nije ujednačen. Šezdeset od 115 kardinala izbornika dolazi iz Europe (28 je Talijana), a samo 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike, 11 iz Afrike, 10 iz Azije i jedan iz Australije.

Otac Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, izjavio je u subotu da bi, ako sve bude teklo po planu, konklave koje počinju u utorak trebale trajati dva do najviše četiri dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene