Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upoznavanje dio procesa

Kardinali danas počinju s pripremama za konklave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinalski zbor Katoličke crkve u ponedjeljak u Vatikanu počinje sa svakodnevnim sastancima uoči konklava na kojima se trebaju utvrditi zahtjevi i izazovi pred kojima se Crkva nalazi te usvojiti smjernice o tome kakav joj je Papa potreban.

Namjera kardinala je da se Papa bude izabran tijekom sljedećeg tjedna i zatim svečano ustoličen nekoliko dana poslije kako bi mogao biti u službi tijekom Velikog tjedna, koji počinje s Cvjetnicom 24. ožujka i kulminira Uskrsom nedjelju poslije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao povlačenje Sodano: Ako se Papa ne osjeća dovoljno snažan, poštujemo njegovu veliku hrabrost Slika nije dostupna Zahvalio se i čestitao Pročitajte Milanovićevo pismo papi Benediktu XVI.

>> VIDEO Prošetajte Sikstinskom kapelom: Evo kako će se birati novi papa!

Opće kongregacije, sastanci svih kardinala koji su stigli u Rim, odvijat će se svakodnevno dvaput na dan, ujutro i popodne, sve do početka konklava. Na kongregacijama će sudjelovati i kardinali stariji od 80 godina koji nemaju pravo ući u konklave i birati novoga Papu. Sastancima predsjeda dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano, a svaki kardinal ima pravo govoriti sedam minuta. Kongregacije su i prigoda se kardinali međusobno bolje upoznaju i utvrde koji su među njima kadri postati novim poglavarom Crkve.

Kardinali će tijekom sljedećih dana odrediti i kada će početi konklave. Očekuje se da bi to moglo biti početkom sljedećeg tjedna. Pravo glasa ima 117 izbornika, ali su dvojica odustala od dolaska u Rim pa će u Sikstinsku kapelu ući njih 115.

'Upoznavanje je dio cijelog procesa'

Na dnevnom redu kongregacija sigurno će biti i upravljanje Crkvom pošto se tijekom afere Vatileaks pokazalo da u Vatikanu ima korupcije i beskrupuloznog suparništva. Očekuje da će kardinali biti informirani i o drugim skandalima i nepravilnostima u Kuriji o kojima su proteklih dana talijanski mediji opsežno izvještavali. "Moramo saznati ponešto o nekim stvarima o kojima nemamo dosta informacija jer smo daleko od Rima", kazao je talijanskoj televiziji kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa.

Američki kardinal Daniel DiNardo, nadbiskup Galvestona-Houstona, naglašava kako je više od pola kardinala izbornika imenovano od posljednjih konklava. "Upoznavanje je dio cijelog procesa", kazao je. Izlaganje svakog kardinala na kongregacijama pažljivo će se pratiti, a diskretno će se raspitivati o kvalifikacijama onih istaknutijih. "Mislim da nitko od nas neće odmah reći 'ovo je moj čovjek', imamo velik izbor", kaže bostonski kardinal Sean O'Malley.

Sposobnost prenošenja vjere - jedna od kvaliteta koje bi trebao imati novi Papa

Kardinali nikada javno ne otkrivaju tko su njihovi favoriti, ali u intervjuima daju naslutiti kakve bi kvalitete novi Papa trebao imati. Jedna od najčešće spominjanih je sposobnost prenošenja vjere, odnosno vještine komunikacije. Na kongregacijama će se sigurno razgovarati o seksualnim skandalima koji potresaju Crkvu, posebice pošto je jedan od kardinala izbornika, edinburški nadbiskup Keith O'Brien zbog toga prošli tjedan podnio ostavku.

Njujorški nadbiskup Timothy Dolan u razgovoru za Reuters u petak je kazao da je za Crkvu velik izazov rast broja ljudi koji vjeruju u Boga, ali odbacuju organizirane crkve, u fenomenu koji sociolozi nazivaju "vjerovanje bez pripadanja". Na općim kongregacijama kardinali donose odluke većinom glasova, ali nemaju nijednu od papinskih ovlasti. To je razdoblje u kojem se Katolička crkva najviše približava demokraciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene