Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada BiH dopunila odluku

Kardinal Puljić ipak neće biti deložiran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je dopunu svoje ranije odluke o dodjeli zamjenskog stana obitelji Smajović pa je time uklonjena prijetnja sudskom deložacijom Crkve.

Obitelj koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića u Sarajevu će dobiti zamjenski stan, čime je ujedno otklonjena prijetnja mogućom sudskom deložacijom Crkve iz tog prostora, potvrdio je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH Ivo Tomašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Protiv deložacije BiH biskupi solidarizirali se s kardinalom Puljićem Slika nije dostupna Potpora BiH Premijerka Kosor sastala se s kardinalom Vinkom Puljićem

On je pojasnio kako je tijekom dana kardinal Vinko Puljić pismeno izvješten da je federalna vlada svoju raniju odluku dopunila novom u kojem je izrijekom navadeno kako će obitelj Smajović moći uknjižiti te potom prodati stan koji joj je dodijeljen kao zamjena za stambeni prostor u nabiskupskoj rezidenciji što su ga koristili prije rata.

U nabiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom drže kako je ovime otpala mogućnost deložacije iz dijela rezidencije kardinala Puljića najavljena iz općinskog suda u Sarajevu za kraj svibnja jer su sada rješeni apsolutno svi zahtjevi koje je obitelj Smajović postavila.

Razočarani su ipak razmjerama koji je cijeli problem poprimio a posebice postupcima obitelji Smajović kojoj, kako cijene, i nije bilo potrebno rješiti stambeno pitanje nego jednostavno prodati stan i uzeti novce. 'To je znak moralnog stanja tih ljudi', kazao je Tomašević. Podsjetio je još jednom kako je Crkva bez ikakve svoje krivnje bila uvučena u dugogodišnji spor prouzročen nepravednim zakonima što su ih donosile ne samo vlasti u bivšem sustavu nego i one nakon rata.

>> Kardinal Puljić dobio odluku o deložaciji 26. svibnja

Stan u nadbiskupskoj rezidenciji kojega je bivši režim dodijelio Fadilu Smajoviću kako bi iz njega špijunirao svećenike nikada nije bio niti nacionaliziran no prema odredbama Daytonskog sporazuma i naknadno donesenih zakona nije mogao biti vraćen Crkvi kao zakonitom vlasniku što je i dovelo do spora koji se na kraju morao rješiti političkom intervencijom. 'Takvim se zakonima uvelike legalizira nepravda i to nije dobro ni za jedno društvo jer generira nezadovoljstvo kod ljudi a do onda, kad-tad, dovodi do novih sukoba', upozorio je Tomašević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene