Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se pojaviti u sudnici?

Karadžić traži svoja prava, druge je prava lišavao u krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine danas počinje suđenje bivšem političkom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za najteže zločine protiv čovječnosti.

Haaški sud Karadžića tereti po 11 točaka optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije točke za genocid. Radovan Karadžić skoro se desetljeće i pol skrivao u Srbiji. Susjedi, slučajni prolaznici, čak i mediji iza boemskog imidža alternativca dr. Dragana Dabića nisu prepoznavali krvnika balkanske epopeje. Uhićen je u jednom beogradskom autobusu. Otkriven je sasvim slučajno. Kad je vijest o Karadžićevu uhićenju objavljena, on je već tri puna dana bio u pritvoru. Identitet mu je potvrđen DNK analizom. Na ulicama Beograda prosvjedi. Pozivi na političke smjene i poznata srbijanska mitska retorika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liječio autističnog dječaka Karadžić iz Haaga provjerava zdravstveno stanje pacijenta? Slika nije dostupna Poznato lice u reklami Doktor Dabić ponovno u javnosti?

Vukli tribunal za nos

Mediji su tih dana 'gutali' sve što je o Karadžiću osmišljenim planom plasirano. Omiljeni kafić, bistro s palačinkama, a najviše ono čime se bavio. Držao je tribine, ordinirao o bioenergiji i zdravoj prehrani. Liječio smetnje u erotskom životu. Čak i neplodnost. U tome mu je pomagala misteriozna Mila. Svo vrijeme razotkrivanja Karadžićevog života u Srbiji tamošnji se politički vrh nije oglašavao. Glavnu riječ vodio je njegov odvjetnik, anonimni Sveta Vujačić. Punih devet dana za nos je vukao UN-ov tribunal. Žalba na izručenje nije stizala na beogradski sud. Tražena je po svim poštanskim uredima u Srbiji, da bi Vujačić na kraju priznao kao žalba nije uložena. Jedan od najtraženijih ratnih zločinaca konačno je krenuo u Haag. Pojavio se na sudu ošišan, obrijan, bahat i arogantan.

Žrtve su predugo čekale

Karadžić se odbio izjasniti o krivnji. Bio je to početak. Bahat je i danas. Želi preuzeti kontrolu i diktirati ritmom suđenja. Želi svoja prava. On koji je druge prava lišavao u krvi. 13 godina je prošlo. Žrtve su predugo čekale.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene