Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duljina sudskog postupka

Kapetan Dragan ponovno se žali protiv izručenja Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici optuženog ratnog zločinca Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, žalili su se u ponedjeljak protiv njegova izručenja iz Australije u Hrvatsku, istaknuvši da će se u žalbi usredotočiti na prekomjernu duljinu tog sudskog postupka.

Bivši australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare odobrio je njegovo izručenje u studenome prošle godine nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Slika nije dostupna Izručen i zatvoren Ratnom zločincu Draganu Vasiljkoviću produžen istražni zatvor

Kako prenosi australski list The Australian, na otvaranju žalbenog ročišta protiv vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u ponedjeljak, njegov odvjetnik Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku usredotočiti na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

>>Hrvatskoj odobren zahtjev za izručenje Kapetana Dragana!

"Prošlo je jako mnogo vremena", rekao je Burnside, pitajući se je li Clareova odluka donesena "u razumnom roku."

U izlaganju pred sutkinjom Jennifer Davies, istaknuo je da je Vasiljković u zatvoru već nekoliko godina te da je to relevantno za ocjenu je li odluka o izručenju donosena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

>>Leko australskoj veleposlanici izrazio želju za bržim izručenjem Kapetana Dragana

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe, no Vrhovni sud Novog Južnog Walesa potvrdio je da je on doista počinio ratne zločine mučenja i silovanja te da je priznao pokolj.

Vasiljković se nalazi u zatvoru od 2006., osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Smješten je u zatvoru Parklea u Novom Južnom Walesu i sudsko ročište u Melbourneu pratio je putem video veze. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene