Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAOTIČAN DOLAZAK AMERIČKE DELEGACIJE

Kineski službenik urlao 'Ovo je naša zemlja!' i napao Obaminu savjetnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki mediji prenose da je dolazak Baracka Obame u Kinu na sastanak G20 od samog polčetka bio kaotičan.

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je kazao da su bilateralni razgovori s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom bili "izrazito produktivni", izvješćuje Reuters i podsjeća da su se u Kini okupili čelnici zemalja G20 kako bi prvenstveno razmijenili stajališta o sporom gospodarskom rastu na globalnoj razini i protekcionizmu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet" Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

Obama je u Kinu stigao u subotu, a razgovor s Xijem se protegao do duboko u noć. Zatražio jer od Kine da se pridržava svojih pravnih obveza u spornim vodama Južnokineskog mora i naglasio američku privrženost regionalnim saveznicima.

"Bilateralni razgovori koje smo jučer održali bili su izrazito produktivni i u njima su navedena velika područja u kojima možemo surađivati", rekao je Obama novinarima.

Xi je kazao da će Kina nastaviti čuvati svoju suverenost i pomorska prava u Južnokineskom moru.

Obama se nije posebno osvrnuo na pomalo kaotičan prijem u zračnoj luci u Hangzhou gdje se njegovo osoblje porječkalo s kineskim osiguranjem oko tretmana novinara. Po izlasku iz zrakoplova nisu ga dočekale stepenice kako bi se iskrcao ispred predsjedničkog zrakoplova Air Force One pa se osoblje rastrčalo pronaći alternativno rješenje.

Obama smiruje situaciju

Predsjednik Obama je novinarima kazao da ne bi "prenapuhao" značaj prepirke na aerodromu.

Američki mediji prenose da je Obamin dolazak bio kaotičan od samog početka. Dok je osoblje Bijele kuće pokušavalo riješiti problem stepenica kineski službenik počeo je urlati na fotografe koji su htjeli slikati silazak Obame. Na to je reagirao predstavnik Bijele kuće poručivši domaćinu da pravila snimanja Obame određuje SAD.

"Ovo je naša zemlja, ovo je naša zračna luka", počeo je vikati kineski službenik koji je nakon toga pokušao onemogućiti Obaminu savjetnicu za nacionalnu sigurnost Susan Rice da uđe u vozilo pa je Obamino osiguranje reagiralo. Nakon toga nekoliko pripadnika protokola Bijele kuće onemogućeno je u ulasku na mjesto gdje je američki predsjednik trebao imati susrete.

"Svoje vrijednosti ne ostavljamo iza sebe kad idemo na putovanja", kazao je Obama. "To nije prvi puta da se dogodilo. To se ne događa samo u Kini".

Dodatno je napetosti podignuo tweet američke vojne obavještajne službe u kojem je pisalo: "Kina, profinjena kao uvijek", pa se novim tweetom uputila isprika.

A u zračnoj luci su se dvojica kineskih službenika na kraju gotovo potukla dok je jedan pokušavao smiriti drugoga, prenose američki mediji. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene