Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoki sukobi u Bugarskoj

Kaos zbog poskupljenja struje: Stvara se revolucionarno stanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U žestokim uličnim sukobima građana nezadovoljnih poskupljenjem struje i policije, u glavnom bugarskom gradu ozlijeđeno je 11 osoba. Neki analitičari govore o početku stvaranja revolucionarnog stanja.

Jedanaest osoba, među kojima pet policajaca, ozlijeđeno je u prosvjedima protiv poskupljenja struje u ponedjeljak navečer u Sofiji, izjavio je u utorak ujutro direktor policije glavnog grada Valerij Jordanov.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg odnesena da ne blokira švedski parlament Prekinut prosvjed Thunberg blokirala ulaz u parlament, intervenirala policija Slika nije dostupna Tko je zapravo? Nevjerojatna biografija bugarskog Batmana koji se uplašio naroda!

"Pet policajaca i šest prosvjednika podvrgnuti su liječničkom pregledu, nijedan nije teško ozlijeđen", kazao je on na javnoj radio postaji BNR. Jedanaest osoba privedeno je zbog nereda, dodao je.

>> Tisuće Bugara prosvjedovale protiv visokih računa za struju

Prosvjednici, većinom mladi, kaotično su se kretali u ponedjeljak navečer Sofijom, praćeni policijom. Bacali su kamenje i boce na parlament, razbijajući prozore. Šest vozila policije i brojni izlozi trgovina oštećeni su, rekao je Valerij Jordanov.

Četiri vozila austrijske energetske tvrtke EVN zapaljena su u Plovdivu, objavila je privatna TV postaja Nova.

Računi za struju u siječnju, čiji je iznos više nego udvostručen u odnosu na prosinac, izazvali su prosvjede u cijeloj zemlji koji traju već devet dana. Poruke protiv vlade umnožile su se u ponedjeljak povodom ostavke pomoćnika premijera i ministra financija Simeona Džankova.

"Počinje se stvarati revolucionarno stanje. Ljudi odbijaju da njima upravlja nekoliko monopolista i oligarha", ocijenio je u utorak politolog Evgenij Dajnov na Novoj.

Rekonstrukcija vlade trebala bi započeti u srijedu u parlamentu, a oporba je zatražila ostavku vlade i prijevremene izbore. Premijeru Bojku Borisovu najbolje bi bilo da podnese ostavku", izjavio je socijalistički zastupnik Angel Najdenov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene