Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Totalni rat

Kaos u Siriji: Napreduju Kurdi protiv ISIS-a, a Sirijci protiv svih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijska kurdska milicija i niz arapskih pobunjeničkih skupina uspostavili su zajedničke snage za borbu protiv Islamske države, izjavili su u ponedjeljak dužnosnici. U isto vrijeme Sirijska vojska i koalicijske snage uz potporu ruskih ratnih zrakoplova napreduju u ponedjeljak u sklopu ofenzive pokrenute protiv pobunjenika.

Sirijska kurdska milicija i niz arapskih pobunjeničkih skupina uspostavili su zajedničke snage za borbu protiv Islamske države (IS), izjavili su u ponedjeljak dužnosnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 180 mrtvih TKO KRŠI PRIMIRJE? Nepoznati avioni i dalje bacaju bombe Slika nije dostupna Vedran Obućina za Dnevnik.hr STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK 'Ukoliko se dogodi da Turci uđu na teritorij Sirije to će dodatno zakomplicirati situaciju'

Nove snage, nazvane Demokratske snage Sirije, namjeravaju protjerati IS iz njegovog uporišta u Raki na sjeveroistoku zemlje, rekao je kurdski dužnosnik Idris Nasan.

Sirijski opservatorij za ljudska prava i kurdski mediji prenijeli su objavu o uspostavi saveza, u kojemu su, među ostalima, kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), niz manjih arapskih pobunjeničkih skupina i asirska kršćanska milicija u sjeveroistočnoj Siriji.

Sirijska vojska uz pomoć Rusa zauzela ključno mjesto

"Ovo osjetljivo razdoblje... poziva na uspostavu ujedinjene vojne snage za sve Sirijce - Kurde, Arape i Asirce - i sve druge društvene skupine u Siriji", navodi se u objavi.

"Svrha tih snaga je uspostaviti demokratsku Siriju u kojoj svi građani uživaju slobodu, pravdu i dostojanstvo i nikome se ne uskraćuju legitimna prava", ističe se.

Ta je objava uslijedila nekoliko dana nakon što je SAD objavio da će odustati od svojih napora za obuku pojedinih pobunjeničkih boraca izvan Sirije te da će se umjesto toga usredotočiti na naoružavanje postojećih uspješnih skupina.

Kurdi i njihovi saveznici, uz potporu američkih zračnih udara, protjerali su IS s velikih područja sjeverne Sirije ove godine.

Sirijska vojska i ruski zrakoplovi napreduju u borbi protiv pobunjenika

Kako navodi Opservatorij, riječ je o najžešćim okršajima u posljednjih tjedan dana. Ruski su zrakoplovi izveli najmanje dvadeset zračnih napada na gradove u pokrajini Hami čije su djelove zauzeli borci Hezbolaha i sirijske vojske.

Zahvaljujući ruskoj intervenciji snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu u proteklih su nekoliko dana ponovno zauzele djelove teritorija na zapadu zemlje.

Službena Moskva tvrdi da su ciljevi zračnih napada položaji Islamske države, no u većini napada pogođeni su položaji pobunjeničkih grupa koje se bore protiv Asada, a podupiru ih Sjedinjene Države.

Provladine snage, među kojima je i libanonska grupacija Hezbolah, u ponedjeljak su zauzele južni dio Kafr Nabude, rekao je ravnatelj Opservatorija Rami Abdulrahman.
U okršajima, granatiranju i zračnim napadima ubijeno je i ranjeno više desetaka pobunjenika, kazao je.

"Riječ je o najžešćim okršajima na sjeveru zemlje, u pokrajini Hami od početka zajedničkih operacija koalicijskih snaga", rekao je Abdulrahman.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene