455410
455410
455410
455410
455410

KAO U ''GOSPODARU MUHA'' Napuštena djeca bez ikakvog nadzora lutaju po kampu ''Džungla''

  • , 31.10.2016., 10:19
  • Autor:
  • komentara

Improvizirani izbjeglički kamp u francuskom Calaisu, poznatiji kao "Džungla" podsjeća na radnju romana "Gospodara muha" nakon što je u njemu 1500 djece ostalo bez nadzora.

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

Napuštena djeca, uglavnom dječaci u dobi između 10 i 17 godina spavaju u kontejnerima i lutaju u blizini strojeva koji demontiraju i uklanjaju ostatke kampa.

Pipe koje su stanovnike kampa opskrbljivalie pitkom vodom isključene su, a humanitarne organizacije tvrde kako u kamp više ne pristiže ni hrana.

Mala skupina volontera tri humanitarne organizacije za Independent su poručili kako daju sve od sebe do djeci podijele vodu, hranu i prekrivače.

Bez hrane i pića

"1500 djece od petka je bez nadzora odraslih. Ne postoji nijedna humanitarna organizacija koja distribuira vodu. Kada dovezemo kamion s vodom nastane opći kaos", kaže volonter Steve Bedlam za Independent.

Većina djece u kampu nemaju prekrivače ni cipele, a zbog nedovoljno mjesta u kontejnerima, neka djeca spavaju na stolovima.

Uz hranu i piće, grupe volontera djeci pokušavaju pružiti i emocionalnu podršku.

"Kada dolaze autobusi?"

"Kad im donesemo hranu, djeca nas pitaju 'Kad ćemo ići u Englesku?', 'Kada dolaze autobusi?', 'Imate li mobitel da nazovem mamu?' ili 'Imate li čarape ili cipele?', kaže Bedlam.

S njim se slaže i Cecelia Bittner iz organizacije "Calais Kitchens".

"Djeca na biciklima jure po kampu. Situacija podsjeća na onu iz 'Gospodara muha'. Pokušavamo situaciju držati pod kontrolom. Organiziramo nogometne utakmice i pomažemo im napuniti mobitele", kaže Bittner.

Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako bi Velika Britanija trebala preuzeti više djece.

Britanske vlasti odgovaraju kako poduzimaju sve mjere kako bi maloljetnike prebacili u Veliku Britaniju.

Volonteri su čuli glasine kako bi netko uskoro trebao doći i razriješiti situaciju, no to se zasad nije dogodilo.

"Siguran sam kako će na kraju netko doći, no prava je ludost što su djeca uopće ostavljena bez ikakvog nadzora", kaže Bedlam.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se