455018
455018
455018
455018
455018

Kanadski premijer neće ići na summit u Bruxelles, trgovinski sporazum blokiran

  • , 27.10.2016., 08:59
  • Autor:
  • komentara

Kanadski premijer Justin Trudeau ni kanadsko izaslanstvo neće u četvrtak putovati u Bruxelles gdje je bilo predviđeno potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između Kanade i Europske unije, a što je onemogućeno jer sporazum, o kojem se pregovaralo sedam godina, blokira frankofoni dio Belgije.

 
 
 
 
Kanadski premijer Justin Trudeau (Foto: AFP)
Kanadski premijer Justin Trudeau (Foto: AFP)

"Ministrica trgovine Kanade, Chrystia Freeland, potvrdila je da kanadsko izaslanstvo neće ići na summit Kanada-EU radi službena potpisivanja ugovora CETA-e", kazao je Cameron Ahmad, glasnogovornik kanadskog premijera.

Ured Justina Trudeaua potvrdio je neposredno prije da će premijer ostati u Ottawi u četvrtak zbog "privatnih susreta".

"Kanada je spremna potpisati taj važan sporazum kad Europa bude spremna", izjavila je Freeland koju citira njezin glasnogovornik.

Unazad nekoliko dana belgijska savezna vlada pokušava uzaludno uvjeriti frankofonu regiju Valoniju, koja blokira belgijsko potpisivanje CETA-e, kao i čitave Europske unije, da se predomisli i potpiše sporazum.

Belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada za potpisivanje sporazuma o kojem Kanada i EU pregovaraju sedam godina.

Belgija je jedina od 28 zemalja EU-a koja ne može potpisati CETA-u, sporazum koji se tiče 500 milijuna Europljana, zbog blokade Valonije, regije s 3,6 milijuna stanovnika. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se