Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

Kanadske vlasti ubile terorista koji je planirao veliki napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska policija primila smo vjerodostojnu informaciju od FBI-ja i video muškarca koji je bio u posljednjoj fazi planiranja napada na veliki grad u Kanadi. Bila je to prava utrka s vremenom....

Muškarac identificiran kao 24-godišnji Aaron Driver ubijen je nakon što je detonirao bombu u taksiju, dok ga je lovila policija koja je dobila dojavu od susjedne države da mladić planira veliki teroristički napad u jednom od većih kanadskih gradova.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Prilikom detonacije bombe taksist je lakše ozlijeđen, a Driver je zapucao na policiju. 'Rano jutros primili smo vjerodostojnu informaciju od FBI-ja te video muškarca koji je očito bio u posljednjoj fazi planiranja napada koristeći eksploziv kućne izrade', rekao je Mike Cabana, zamjenik glavnog kanadskog policijskog zapovjednika tijekom konferencije za medije u Ottawi.

Na videu kojeg su sigurnosne službe SAD-a predale kanadskim kolegama vidio se muškarac s balaklavom kako upozorava kanadske vlasti da se ne bore protiv Islamske države.

Driver je već prije iskazao podršku Islamskoj državi te natuknuo da planira veliki napad na jedan od velikih kanadskih gradova. Upravo mu je to priskrbilo pažnju vlasti SAD-a koje su upozorile svoje sjeverne susjede.

Jedan od izvora iz obavještajnih službi kanadskim je medijima kazao kako FBI nije znao identitet muškarca te je obavjestio Kanađane o potencijalnoj prijetnji. Kanađani su ubrzo otkrili njegov identitet te poslali sigurnosne snage u njegov dom Strathroy gdje je živio.

'Napad se trebao dogoditi u sljedećih 72 sata i vrlo je vjerojatno za metu imao urbani centar tijekom jutarnje ili popodnevne špice. Čim smo primili informaciju odmah smo poduzeli aktivnosti', rekao je Cabana.

Otkrili su također da je Driver radio sam, unatoč kontaktima s drugim osobama povezanima s terorizmom, uključujući i britanskog mladića uhićenog 2015. za planiranje napada u Australiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene