Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požar u Kanadi guta sve pred sobom

'Borba će trajati mjesecima, vatra je potpuno izvan kontrole'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Divovski plamenovi, izvan svake kontrole, dvostruko su veći blizu Fort McMurrayja u Kanadi, gdje, sa završetkom operacija evakuacije, zabrinutost raste oko naftne aktivnosti i njezinih ekonomskih posljedica.

Požar koji se udvostručio u subotu i nastavio se širiti zahvatio je do nedjelje ujutro više od 200.000 hektara oko ponoći, objavila je agencija za upravljanje hitnim stanjima Alberte u najnovijem izvješću.

'Okolnosti povezane s vatrom i dalje su ekstremne', navode u Agenciji. Situaciju otežavaju loši vremenski uvjeti - suho vrijeme, temperature od gotovo 30 stupnjeva, vjetar jačine 40 kilometara na sat i nisko raslinje koje je iznimno suho.

Vlasti u Alberti kažu kako će se, upravo zbog takvih vremenskih uvjeta, požar i dalje širiti, a mogao bi zahvatiti i područje obližnje pokrajine Saskatchewan.

Šef vatrogasne službe Alberte Chad Morrison kazao je kako bi borba s vatrom, koja je uništila velike dijelove Alberte, mogla trajati mjesecima, osobito ako se proširi na šumovita područja, prenosi Fox news.

'Ovaj požar nikako nije pod kontrolom', izjavila je premijerka Alberte Rachel Notley koja je naložila da svi stanovnici području koje je ugroženo požarom moraju biti evakuirani.

Više od 1400 vatrogasaca, 133 helikoptera i 27 kamiona-cisterni borilo se s 43 različitih požara u pokrajini. Sedam je bilo totalno izvan kontrole, posebice u i oko Fort McMurrayja, naftnog središta kanadskog zapada.

Jedina "dobra vijest" jest da se vatrena fronta "nastavlja udaljavati" od Fort McMurrayja i postrojenja za naftnu proizvodnju prema sjeveroistoku, ocijenio je Chad Morrisson, ne predstavljajući prijetnju za stanovništvo ali uzrokujući veliku štetu za ekosustav.
Hladniji i vlažniji zrak sljedećih dana mogao bi pridonijeti zaustavljanju ili smirivanju vatre. No, "trebaju nam obilne kiše, pljusak nije dovoljan", dodao je on.

"Stanje ostaje nepredvidljivo i opasno a radi se o ogromnom i opasnom požaru izvan kontrole", rekao je ministar javne sigurnosti Ralph Goodale.

Smještene u bazama naftnih kompanija gdje su se sklonile kad je sjeverna cesta bila jedini mogući izlaz, većina izbjeglih osoba uspjela je krenuti osiguranom putanjom duž autoceste 63 kako bi prošla Fort McMurrayjem konvojima od po 25 automobila. U vozilima su dospjeli do Edmontona, glavnog grada Alberte, udaljena 400 kilometara.

Malo manje od polovice od tih 25.000 stradalih evakuirano je zračnim mostom avionima zrakoplovnih kompanija, velikim nosačima oružanih snaga ali i letjelicama lokalnih zračnih kompanija. (Hina/N.C.)
 

Pročitajte i ovo Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..." Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene