Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanada ispituje status Budimčića, osuđenog za ratne zločine u RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadska služba za useljeništvo u Vancouveru počela je razmatrati slučaj Josipa Budimčića, osuđenog za ratne zločine u Hrvatskoj, objavili su kanadski i hrvatski izvori u Kanadi.

Federalne vlasti preispituju izbjeglički status Budimčića, koji je 1997. emigrirao u Kanadu iz hrvatskog Podunavlja, navodno zavaravši kanadske vlasti s podacima o svojoj ulozi u ratu, zbog čega mu prijeti deportacija u Hrvatsku, izvijestili su su dnevni listovi "The Province" i "National Post" u Vancouveru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Policajci pronašli muškarca bez penisa: Ležao je u nesvijesti Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni

Budimčić (44) je 1996. na Županijskom sudu u Osijeku kao pripadnik srpske paravojske proglašen krivim za likvidaciju i nestanak hrvatskih branitelja na području istočne Slavonije i osuđen na 15 godina zatvora.

Prema iskazima svjedoka, Budimčić je zajedno s vojnicima JNA 12. listopada 1991. godine na području između Bijelog brda i Tenje kod Osijeka zarobio 12 pripadnika ZNG-a. Zarobljeni hrvatski vojnici tada su bili izvrgnuti mučenju, a jedan dio je odveden prvo u logor u Bogojevu, a zatim u Begejce kraj Vršca, dok je drugi dio odveden u smjeru Tenje. Kasnije su tijela petorice ubijenih pripadnika ZNG-a ekshumirana.

Rođen u Bizovca pokraj Valpova, Budimčić je do početka Domovinskog rata radio kao prometni policajac u Osijeku, a potom se pridružio srpskoj paravojsci.

Po nacionalnosti je Hrvat, a supruga mu je Srpkinja.

Pred Odborom za imigraciju i izbjeglice (IRB) u Vancouveru,
odvjetnik Dennis McCrea branio je Budimčića tvrdnjama o pristranosti hrvatskih sudova 90-ih godina.

"Hrvatskim sudovima ne može se vjerovati da donose valjane presude, posebno u vrijeme dok su još bili uključeni u građanski rat i progonili svakoga tko se nije borio na njihovoj strani. O tome se ustvari radi", rekao je odvjetnik McCrea u raspravi, piše The Province.

Ministarstvo javne sigurnosti je kritizirano jer nije pružilo dokaze protiv tih tvrdnji o pristranosti hrvatskih sudova na raspravi o statusu Budimčića, navodi National Post.

Dvojica dužnosnika kanadskog veleposlanstva u Beogradu, koji su bili uključeni u prvotno odobravanje izbjegličkog statusa Budumčiću, jedini su svjedoci koje su izvele federalne vlasti u postupku.

Predsjedavajući odbora IRB-a Ross Pattee zatražio je iskaz vještaka o navodnoj pristranosti hrvatskih sudova.

"Nema iskaza vještaka", rekao je pravni zastupnik federalnih vlasti Josse Davidson, navodi list.

Za saslušanje u slučaju Budimčić predviđeno je punih pet dana, kazao je glasnogovornik kanadske Granične službe Faith St.John.

Hrvatsko veleposlanstvo i Generalni konzulat u Ottawi prate razvoj slučaja Budimćić, izjavio je za Hinu generalni konzul RH u Ottawi Ivo Vasilj.

"Mi pratimo slučaj. Odbor IRB-a razmatra da li će se Budimčiću ukinuti izbjeglički status ako se utvrdi da je lagao pri dobijanju ulazne vize za Kanadu", rekao je Vasilj, dodajući kako u slučaju ukidanja izbjegličkog statusa postoji mogućnost njegova izručenja Hrvatskoj.

Budimčić od 2003. živi na otoku Saltspring, pokraj Vancouvera, gdje je poznat kao "Joe Somebody", radnik na održavanju u lokalnom samposluživanju i majstor za kućne popravke. Stanovnici te otočne zajednice čak su prikupljali donacije za njegove odvjetničke troškove, navodi The Province.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene