Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanada će se Indijancima ispričati za zlostavljanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon desetljeća odugovlačenja Kanada će preispitati svoj odnos prema Indijancima u razdoblju od 70-ih godina 19. stoljeća do 70-ih godina 20. stoljeća kada je oko 150.000 indijanske djece oduzeto roditeljima i poslano u internate gdje su mnoga bila zlostavljana psihički, fizički i seksualno.

Uvjeti u školama, kojima su upravljale različite crkve u ime vlade, ponekad su bili užasni. Prema izvještajima, skoro polovica djece u pojedinim institucijama umrla je od tuberkuloze.

Pročitajte i ovo Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu Ivan Turudić i Josipa Rimac Puno otkrivaju "Di si radosti. Di si lipa": U javnost procurile poruke koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Josipa Rimac

Indijansku djecu u školama su nazivali svinjama i psima. Učitelji su ih tukli ako su govorili svojim jezikom i prijetili im da će otići u pakao ako se ne preobrate na kršćanstvo.

Mnogi roditelji više nikad nisu vidjeli svoje sinove i kćeri. Preživjeli su pak u velikom broju slučajeva pribjegli drogama i alkoholu kako bi ublažili bol.

Jedan ugledni akademik to je nazvao genocidom, iako je vrlo malo Kanađana znalo što se tada događalo.

Sada će prvi put stanovništvo Kanade moći čuti istinu.

U sklopu nagodbe u vrijednosti od 1,9 milijardi kanadskih dolara postignute 2006. između Ottawe i 90.000 Indijanaca koji su preživjeli te škole, povjerenstvo za istinu i pomirbu trebalo bi početi s radom 1. lipnja.

"Istina mora izaći na vidjelo... Danas se to čini nemogućim, ali to se stvarno dogodilo", rekao je kanadski ministar za indijanska pitanja Chuck Strahl, a kanadski premijer Stephen Harper trebao bi 11. lipnja uputiti i službenu ispriku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene