Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planira se daljnje istraživanje

Kanabis kao lijek protiv ovisnosti o kokainu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komponente kanabisa mogu pomoći onima koji su ovisni o kokainu. Ovisnici mogu lakše zaustaviti upotrebu ili potpuno odustati od kokaina kada uzmu određeni oblik kanabisa, sugerira studija koja je dobila slične rezultate u istraživanjima na glodavcima.

"Ovo je obećavajući razvoj koji će pružiti više alternativa onima kojima je to potrebno", kaže Ric Curtis sa Sveučilišta u New Yorku.

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati" Ilustracija borba protiv ovisnosti "To je pošast": U jednoj europskoj zemlji će i zbog povremenog jointa oduzimati vozačke dozvole i putovnice?

Da bi se utvrdilo može li ovaj pristup funkcionirati, Michael-John Milloy sa Sveučilišta British Columbia u Vancouveru, uzeo je u obzir rezultate tri studije korisnika droga u gradu. Preko studija, 3000 ljudi koji u svojoj prošlosti imaju iskustva s uporabom droga, popunilo je upitnike s pojedinostima o njihovim navikama, uključujući i pitanje, jesu li počeli uzimati kanabis s namjerom da smanje uzimanje kokaina, prenosi New Scientist.

Milloy i njegovi kolege otrkili su da su 122 korisnika počela koristiti kanabis u tu svrhu. Tijekom prosječno 30 mjeseci, ti su pojedinci u prosjeku za 89 posto, smanjili upotrebu kokaina, u usporedbi s onima kada ga nisu koristili.

Nekima je pomogao da se čak upotpunosti odreknu kokaina.

Istraživanje nije bilo kliničko ispitivanje, tako da se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je uzrok bio kanabis, a ne možda osobna volja, ili neki drugi faktor. Još jedan nedostatak u istraživanju je da tim nije uzeo u obzir oblik ili količinu korištenog kanabisa.

Ipak, rezultati su intrigantni i zaslužuju daljnju istragu, kaže Nora Volkow, direktorica Američkog nacionalnog instituta za zlouporabu droga u Marylandu.

Milloy trenutno planira nasumično i kontrolirano ispitivanje u kojem će polovica sudionika dobiti placebo. Druga polovica će dobiti mjerene doze medicinskog kanabisa ili specifične komponente kanabisa.

Bit će od vitalnog značaja saznati koje komponente mogu najviše pomoći u liječenju ovisnosti o drogama. Kanabis dolazi u različitim oblicima, što bi moglo objasniti zašto su druge studije otkrile upotpunosti suprotan rezultat.

Studije na životinjama sugeriraju da bi komponenta zvana cannabidiol (CBD) mogla biti najbolja opcija. Smatra se da ovaj spoj ometa puteve nagrađivanja u mozgu, potencijalno ograničavajući osjećaj nagrađivanja uzimanja nekih ovisničkih lijekova, kaže Volkow.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene