Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće

Kanabis je najkorištenija droga u Europi - EMCDDA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EMCDDA navodi da je oko 19,3 milijuna odraslih koristilo kanabis prošle godine.

Kanabis je najkorištenija droga u Europi, a potražnja za heroinom stagnira, navodi se u četvrtak u godišnjem izvješću o stanju s drogama u 28 zemalja EU-a koje je objavila u Lisabonu Europska agencija za borbu protiv droga (EMCDDA).

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Željko Petković, pomoćnik ravnatelj HZJZ-a za suzbijanje droga Enormni porast Raste zloporaba droga, stručnjak upozorava: "Pravi problem će nastupiti nakon pandemije. Ljudi će tražiti zabavu, a dileri su kao kiosk"

EMCDDA upozorava u novom izvješću da su zabranjene droge u Europi snažnije i da imaju veći stupanj čistoće.

Prošle godine u Europi su se tjedno otkrivale dvije nove droge, tako da je ukupno 450 takvih supstanci koje agencija nadgleda. Njihov broj je tako narastao zbog velikie količine dostupnih sintetskih droga.

"Složenost problema droga sada je daleko veći, a mnoge od današnjih droga prije dvadeset godina bile su praktički nepoznate", rekao je predstavnik uprave EMCDDA Joao Goulao.

Iz Crne Gore se oglasio najveći 'narko-boss na svijetu': 'Ništa mi ne mogu dokazati!'

"Granice između starih i novih droga postaje sve teže definirati budući da nove supstance sve više oponašaju kontrolirane droge", dodao je.

EMCDDA navodi da je oko 19,3 milijuna odraslih koristilo kanabis prošle godine. Dok je tijekom prošlog desetljeća upotreba kanabisa pala u Njemačkoj, Španjolskoj i Britaniji, njezin porast zabilježen je u Bugarskoj, Francuskoj, Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Agencija je također izvijestila i o sve većem krijumčarenju heroina "južnom rutom", koja počinje u Iranu i Pakistanu i dolazi u Europu kroz zemlje na Arapskom poluotoku te istočnu, južnu i zapadnu Afriku.

Osim sve veće raznovrsnosti ruta i metoda za krijumčarenje opijuma, problem dodatno usložnjava činjenica da se "ključne faze procesa proizvodnje heroina sada odvijaju u Europi", izjavio je ravnatelj agencije Wolfgang Goetz. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene