Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U zagrljaju Kamniških Alpa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrljaju Kamniških Alpa, samo 25 km udaljen od Ljubljane, nalazi se mali romantični gradić bogate povijesti pune živih zanimljivih priča.

Ugođaj, hrana, ljudi…sve to umotano u štih povijesti ponudit će vam Kamnik, slovenski grad smješten u središnjoj Sloveniji, sjeverno od Ljubljane. Pripada pokrajini Gorenjskoj i statističkoj regiji Središnja Slovenija te ima nešto više od 10.000 stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Je li moguće? HZJZ i HZZO smo pitali koliko je bilo pozitivnih građana na BAT testu: Pogledajte što su nam odgovorili Slika nije dostupna Neslavno snalaženje Za više od 1000 kuna: Nestašica brzih testova nije spriječila prodavače da ih prodaju na poznatim stranicama

Jedna od priča koje se u gradu rado pričaju je i ona o Veroniki, mladoj oholoj grofici.

U davna vremena u Kamniku živješe tri brata blizanca. Dok su odrastali, cijelo ih je mjesto voljelo i rado se brinulo o njima, a oni su zauzvrat prihvatili duhovni poziv i zaredili se. Došao je i dan kada je prvi od njih trebao stati na oltar i održati misu, a njihovi sumještani dosjetili su se da bi za ovu svečanost bilo savršeno izgraditi novu crkvu kako bi sva tri brata mogla održati misu. Svima su bili dragi, pa ne prođe mnogo vremena i prikupi se novac za gradnju crkve. Gradnja je dovršena jednako brzo koliko je trebalo da se prikupe novci, međutim troškovi su bili veći, nego što je bilo prikupljenog novca.

U nevolji što ih je snašla, pobožni stanovnici Kamnika, obratili su se bogatoj grofici Veroniki koja je živjela u dvorcu pokraj crkve. Međutim, Veronika je bila poznata po dvije osobine – ponosu i pohlepi. Nikada joj se prije, stoga stanovnici Kamnika nisu obratili za pomoć niti se usudili prijeći njezin prag moćnog zdanja. Grofica Veronika inače se držala veoma hladno, a kad su joj došli s molbom za pomoć za izgradnju nove crkve vikala je na njih iz sveg glasa: ”Radije bih se pretvorila u zmiju nego dala i samo jedan novčić za ovu vašu ispraznu ideju”

Ali pravedna nebesa čula su njezino strašno klevetanje i čim je izrekla tu rečenicu pred proscima se odjednom našlo ružno čudovište – pola žena, pola zmija. Bila je to Veronika koja je teškim riječima uklela samu sebe. Shvativši što je postala, u groznom plaču otpuzala je iz dvorca, zavuka se pod neku stijenu, a zemlja ju je progutala. Prije nego je nesretnica završila pod zemljom, udarila je šakom u stijenu tako jako da je otisak ostao utisnut u nju.

Nebo se zatamnilo, u dvorac je udario grom i uništio ga, a do danas su ostala samo četiri zida. Mještni su izgradili kapelice, za svakog brata po jednu i u njima su se održavale mise.

Čak i danas možete vidjeti špilju u koju je potonula Veronika. Odmah do nje nalazi se kamen u koji je otisnuta njezina šaka. Ukleta Veronika i danas se nalazi pod Malim gradom i čuva tri zlatnika za onoga tko s nje skine kletvu.

Jesu li se stvari uistinu tako odigrale s Veronikom, nitko zapravo ne zna, ali činjenica je da grb Kamnika od kad stanovnici pamte, na sebi ima ženski lik sa zmijskim repom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene