Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogao je biti i smaknut

Kamerunski novinar osuđen na 10 godina po antiterorističkom zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojni sud u Kamerunu u ponedjeljak je osudio novinara na deset godina zatvora zbog terorizma, između ostaloga i zato što nije vlasti izvijestio o terorističkom činu, na suđenju koje je izazvalo oštre kritike skupina za zaštitu ljudskih prava.

Na sudu je rečeno da su u računalu Ahmeda Abbe pronađeni dokazi koji pokazuju da je bio u kontaktu s islamističkom militantnom skupinom Boko Haram te da su mu oni prenosili informacije o budućim napadima.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Abbi, kamerunskom novinaru koji je radio za Radio France International, prijetila je smrtna kazna.

Otkako je uhićen u srpnju 2015. godine, Abba je opovrgavao optužnicu koja se temelji na antiterorističkom zakonu donesenom godinu prije toga.

Osuđen je i na novčanu kaznu od 55 millijuna kamerunskih franaka (90 tisuća dolara) te mu je zabranjeno da medijima govori o suđenju.

"Osuda Ahmeda Abbe, nakon mučenja i nepravednog suđenja, očit je dokaz da kamerunski vojni sudovi nisu kompetentni za suđenje civilima te ne bi smjeli biti nadležni za takve slučajeve", rekla je Ilaria Allegrozzi iz Amnesty Internationala. Abbin odvjetnik rekao je da će se žaliti na kaznu.

Vladar te srednjoafričke zemlje Paul Biya proteklih je mjeseci suočen s međunarodnim optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući i gušenje prosvjeda u dvije zapadne kamerunske regije u kojima se govori engleski.

Organizatorima tih prosvjeda trenutačno se sudi po istom antiterorističkom zakonu po kojemu je osuđen i Abba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene