Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jug Kalifornije u plamenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nizu šumskih požara koji su se proširili priobaljem Kalifornije od San Diega do Malibua, 240 km sjevernije, poginula je najmanje jedna osoba, deseci su ozlijeđeni, a uništeno je više od 800 kuća i poslovnih objekata. Vatrena stihija koja se širi na području od 1.350 četvornih kilometara prijeti još tisućama kuća.

Najteže je pogođen sjeverni dio San Diega, gdje je evakuirano 250.000 stanovnika a požar je uništio više od 500 kuća i 100 poslovnih objekata, i poharao područje od 60 hektara.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Snijeg u Kaliforniji - 1 Ekstremno vrijeme VIDEO/FOTO Mećava paralizirala dio SAD-a: Deseci tisuća ostali bez struje, građani upozoreni na opasnost od lavina

U planinskom izletištu Lake Arrowhead, u Nacionalnoj šumi San Bernardino, istočno od Los Angelesa, u dva požara izgorjele su 133 kuće i vikendice.

Najmanje 14 šumskih požara gori u južnoj Kaliforniji, a broj
evakuiranih stanovnika gotovo je 300.000, kazala je Patti Roberts, glasnogovornica ureda za hitna stanja guvernera Arnolda Schwarzeneggera, koji je proglasio izvanredno stanje u sedam okruga.

U okrugu San Diega iz hitne službe 911 upućeno je više od 200.000 poziva stanovnicima za evakuaciju, rekla je Roberts.

Oko 10.000 stanovnika sinoć se okupilo na stadionu NFL momčadi San Diego Chargersa, gdje je u tišini pratilo televizijske vijesti. Veliki broj ljudi okupio se na parkiralištu s kućnim ljubimcima, kojima nije bio dopušten ulaz na stadion.

Vatrogasci, koji su puno vremena izgubili uvjeravajući tvrdoglave stanovnika da se evakuiraju, bili su gotovo nemoćni pred požarima koji su se širili na sušom pogođenom području, nošeni vjetrom brzine i do 110 km/h.

Školskim autobusima i ambulantnim vozilima evakuirani se pacijenti iz bolnica i štićenici domova za stare i nemoćne u okolici San Diega, a u okrugu Orange evakuirano je 1.049 zatvorenika iz tamošnjeg zatvora.

U gašenju sudjeluju tisuće vatrogasaca, uz pomoć protupožarnih helikoptera i zrakoplova, a deseci su ih ozlijeđeni. Najmanje četiri vatrgasca su smještene u bolnice od kojih su trojica u kritičnom stanju.

Kalifornijska vatrogasna služba zatražila je pomoć iz drugih
američkih saveznih država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene