Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEME CURI

'Ovo više nije normalno. Teško je predvidjeti kakva će biti iduća godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetski lideri na konferenciji u Parizu teoretiziraju o klimatskim promjenama i što se i kako (možda) može napraviti, no teško da je ijedan od njih na svojoj koži iskusio stvarne posljedice klime koja se mijenja.

S druge strane, mali, obični ljudi, s različitih strana kugle zemaljske s klimatskim promjenama bore se svakodnevno, a njihovi životi više nisu onakvi kakvi su bili.

AUSTRIJA
Planinski vodič Helmut Matzka kaže kako je od 1980. prosječna temperatura porasla za jedan stupanj, dok je od 1880. porasla ukupno za dva stupnja. Stručnjaci procjenjuju da zbog toga Austrija već trpi štetu od milijardu eura a do sredine ovog stoljeća bit će čak 5 milijardi eura.
'Glečeri su najbolji dokaz klimatskih promjena. Prije 50 godina najviši vrhovi u Alpama bili su prekriveni s malo snijega i ledom. Glečera je bilo i u dolinama Tirola, moglo ih se gotovo dotaknuti. Kada se permafrost otopi, planinarenje više neće biti sigurno', kaže Matzka.

LAOS
Farmeri u Laosu sve manje proizvode - posljednjih godina došlo je do promjena u kišnim periodima, oluje su sve jače, a njihovi urodi riže, bambusa i manga sve su tanji jer ih takvi vremenski uvjeti uništavaju.
'Poljoprivredom se bavim od malih nogu. Ovo vrijeme više nije normalno. Teško je predvidjeti kakva će biti iduća godina. Ova je bila vruća, nije bilo kiše, a onda su nam oluje uništile usjeve', kaže Somvang Inthavong.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati

ODRŽAT ĆE SE U PARIZU - Francuzi ne odustaju od summita o klimi

UGANDA
Kava je znači život za proizvođače u Ugandi, no klimatske promjene donijele su štetočine, bolesti i jake kiše koje uništavaju plodonosnu zemlju. Berba kave ove godine je odgođena jer su zrna malena da bi postigla dobru cijenu na tržištu. Luka Kinyere iskopao je kanale za navodnjavanje, ali suša je bila prevelika i nije pomoglo.

KIRIBATI
Brookings institut je procijenio da će zbog klimatskih promjena 665.000 do 1,7 milijuna ljudi na Pacifiku biti prisiljeno potražiti drugi dom. Jedno od tih mjesta je Kiribati koje ima 100 tisuća stanovnika. Vlasti su od Fidžija, koji je udaljen 1600 kilometara kupile za 53 milijuna kuna zemlju gdje će preseliti stanovnike Kiribatija. Otok je početkom ove godine poharala ciklona Pam. Predsjednik Kiribatija Anote Tong uvjeren je da će stanovnici njegove zemlje biti prvi izbjeglice na svijetu koji će morati bježati zbog klimatskih promjena.

ŠPANJOLSKA

Ribari u Španjolskoj već 20 godina svjedoče promjene u temperaturi mora u obalu Galicije.
'More se zagrijava i u njemu se pojavio veliki broj tropskih riba. Trgaju nam mreže i tjeraju ribe kojima se prehranjujemo i od kojih živimo', ispričao je Jose Augustin Perez a piše Sky News.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene