Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za one koji 'pikiraju' promjenu sredine

KAKO POSTATI KANAĐANIN? Donosimo vodič koji, ako ga se držite, garantira uspjeh

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazak i preseljenje u Kanadu nije strana tema u Hrvatskoj. Zdravstvena skrb im je besplatna, ljudi su prijateljski nastrojeni, a premijer im, onako fore radi i ničim posebno izazvan, pojašnjava zakučke kvantnog računarstva.

Nekome to možda odmah na prvu zvuči zgodno, nekom možda i ne, no ako se pitate kako zapravo postati kanadskim državljaninom i koji su koraci potrebni da bi se u tom i uspjelo, evo vodiča kojeg je pripremio Business Insider (doduše za Amerikance, ali je primjenjiv i na ostale smrtnike, poput nas).

Pročitajte i ovo Ilustracija Iscrpljeni vatrogasci Zombi požari usred zime stvaraju goleme probleme u Kanadi: Stručnjaci objasnili koliko su opasni Ubojstva u Kanadi istraga policije Horor u Kanadi: Muškarac (29) ubio pet članova obitelji, među njima i dvomjesečnu bebu

Da biste postali Kanađaninom/Kanađankom, morate naravno proći nekoliko koraka. Primjera radi, morate živjeti u Kanadi kontinuirano barem šest godina, ne praviti probleme sa zakonom te znati i pokoju stvar o svojoj budućoj domovini. Detaljnije u pregledu koji slijedi.

Morate biti punoljetni

Ukoliko niste, čeka vas teška 'uzbrdica', jer je za takvo što potreban roditelj ili skrbnik koji će ispuniti i predati prijavu, a sam skrbnik mora biti trajni rezident Kanade ili u slučaju roditelja, i sam aplikant za državljanstvo u toj zemlji.

Postanite dio sposobnih imigranata

Da, Kanada ima brzi sustav za imigraciju kojeg nazivaju "Express entry" (ekspresan ulazak), putem kojeg kvalificirani radnici mogu napraviti brzu tranziciju u novu radnu sredinu u toj zemlji. Naravno, uvjet je da ste jako dobri u onom što radite ili točnije, da ste stručni.

Za to postoji rang lista pa jednom kad vas boduju po stručnosti za poslove, morate rangirati među najboljima na toj listi da dobijete šansu za ekspresan ulazak u Kanadu (ne i državljanstvo, naravno).

Brzo se smjestite na stalnu adresu

Prilikom prijave, možete odabrati koju provinciju u Kanadi želite kao novi dom, a možete odabrati i Quebec, koji pak ima svoje, posebne uvjete za imigrante.

Stalna adresa vam daje prednosti besplatnog zdravstvenog sustava, rada, studiranja i putovanja u bilo koji drugi dio Kanade. Jedino što tad ne možete činiti jest glasovati na izborima, kandidirati se za javnu ili političku funkciju te raditi u tvrtkama koje zahtijevaju visoke sigurnosne uvjete.

Obznanite svoju namjeru boravka na istoj adresi

Kanada definira stalan boravak u državi kao život u toj zemlji najmanje dvije od pet godina u nizu. Sve ostalo predstavlja rizik da postignete status stalnog rezidenta u Kanadi, a tim i šansu da postanete i kanadski građanin u konačnici.

Provedite šest godina na istoj adresi

To je uvjet za status kanadskog državljanina, jer ljestvica za to nije ista kao za status stalnog boravka u toj zemlji.

Morate fizički biti prisutni u Kanadi najmanje 1460 dana neposredno prije podnošenja zahtjeva za državljanstvom. Dakle, budite predani tom cilju tako što ste konzistentni u boravku u svojoj budućoj zemlji.

Redovito predajte porezni obrazac

Točnije, četiri godine od šest morati to učiniti kako bi kanadske vlasti stekle dojam o legalnosti vašeg posla/zaposlenja.

Naučite i govorite engleski ili francuski jezik

Dakle, ili jedan, ili drugi i to dovoljno da se možete sporazumjeti na ulici, ništa vratolomno poput vođenja stručnih debata. O tome koliko ste dobri u sporazumijevanju, konačan sud donosi službena osoba.

Naučite pokoju stvar o samoj Kanadi

Prvenstvno, pokažite interes za poviješću te zemlje, jer će vam to samo činiti korist, a ne odmoći ili predstavljati gubitak vremena. Naučite isto tako nešto i o općim vrijednostima za koje se kanadsku društvo zalaže, institucijama te zemlje i kanadskim simbolima.

U konačnici, to će se utvrditi testiranjem, a ako imate nedoumice gdje i kako pronaći sve te podakte o Kanadi, to možete učiniti na stranicama koje daju upute o pravima i dužnostima kanadskih građana.

Upoznajte se s mogućima razlozima odbijanja zahtjeva za državljanstvom

Da ne bi bilo iznenađenja, ako vas odbiju zbog recimo problema sa zakonom u navedenom periodu u nekom trenutku. To je zapravo i realno gledano jedan od najvećih razloga zašto bi vas mogli odbiti ako ste ostale korake napravili kako treba.

Vaya con dios

Eto, ako sve ovo ispunite, Kanada neće imati izbora, možemo slobodno reći, nego vam 'prišiti' javorov list na putovnicu i proglasiti vas svojim sinom/kćeri.

Sve ostale čari te zemlje možete otkriti sami.

Za one koji se odluče - svako dobro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene