Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevara stoljeća

Državu doveo na rub propasti: U tri dana maznuo milijardu dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgovor na pitanje kako 'maznuti' tri milijarde dolara u tri dana, zna 28-godišnji biznismen iz Moldavije koji je upravo daj iznos 'digao' uz tri banke.

Osiromašena bivša sovjetska republika ostala je u šoku nakon što se doznalo da je iz tri banke u studenom prošle godine nestalo oko milijardu američkih dolara što je ekvivalent 12 posto moldavskog BDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija na velikom oprezu U ovoj europskoj zemlji strahuju da su iduća meta Rusije: "Očekujemo destabilizirajuće akcije" Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane

Istraga je došla do zaključka kako iza svega stoji 28-godišnji moldavski biznismen Ilan Shor - jedan od najbogatijih ljudi u zemlji čiji je otac obiteljsko bogatstvo stekao otvorivši prve duty-free trgovine u toj zemlji.

Moldavija uoči izbora podijeljena između Europe i Rusije

Prema nalazima istrage Shor i njegovi suradnici su 2012. godine kupili kontrolni paket dionica u tri banke te postupno povećavali likvidnost banaka putem kompleksnih transakcija sa stranim klijentima.

Banke su potom davale multimilijunske zajmove tvrtkama u Shorovom većinskom vlasništvu ili tvrtkama s kojima on ima jake veze.

Na kraju je u samo tri dana putem novih transakcija iz triju banaka nestalo najmanje 767 milijuna dolara, a moldavska središnja banka vjeruje kako se iznos penje do milijarde dolara.

Većina novca je već prenesena na off-shore račune, prenosi CNN.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene