Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kronologija događaja

Kako je tekao izbor pape

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinali elektori, njih 115, izabralo je novog papu. Konklava je započela u utorak ujutro nakon što je ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo 'Extra omnes'.

U utorak ujutro 115 kardinala elektora privremeno je uselilo u hotel Santa Marta iza Bazilike svetog Petra u kojoj im je bila onemogućena komunikacija s vanjskim svijetom. Za vrijeme konklave živjeli su u spartanski uređenim sobama koje imaju samo krevet, kupaonicu i mali radni stol.

Pročitajte i ovo Gori zgrada Paromlina Stvara se dim FOTO Ugašen požar na zgradi Paromlina Slika nije dostupna Novi elektori Papa Franjo kreirao 20 novih kardinala

Prije prvog kruga glasovanja kardinali su prisustvovali misi, na kojoj je jednom od kardinbala pozlilo, a nakon ručka su se uputili u Sikstinsku kapelu gdje je u 17:35 ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo 'Extra omnes' (Svi van) i zatvorio vrata kapele u čiji su dimnjak bile uprte oči cijelog svijeta.

>> Otkrivena tajna vatikanskog dima

Kardinali su pred Michelangelovim 'Posljednjim sudom' održali prvi krug glasovanja za izbor novog pape. Tisuće vjernika je na Trgu svetog Petra u neizvjesnosti čekalo odluku iz prvog kruga glasovanja. Oko 19:40 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao je crni dim. Papa nije bio izabran.

Konklava se nastavila danas prijepodne. Nakon dva kruga jutarnjeg glasovanja, papa i dalje nije bio izabran. Nad Sikstinskom kapelom nadvio se crni dim.

Sve oči bile su uprte u dimnjak Sikstinske kapele iz koje je oko 19 sati izašao bijeli dim. Vatikanom se prolomilo veselje vjernika te su zazvonila sva crkvena zvona.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene