Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na samom početku

PROGOVORIO RAZOČARANI INSAJDER Ovako je stvorena Islamska država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O Islamskoj državi svakodnevno se piše. Izvještava se o zločinima koji se čine u njezino ime. Sad smo dobili i priliku doznati kako je nastala. Detalje o nastanku ispričao je borac pod uvjetom da mu se zaštiti identitet.

Taman crveno-smeđi automobil je stao ispred sjedišta jedne džihadističke organizacije u gradu na sjeveru Sirije. Unutra su bila četiri muškarca, i svi su, osim vozača, u rukama imali strojnice. Jedan je imao dugu bradu i na glavi crnu kapuljaču.

Nakon što su nestali u zgradi, prošavši dvojicu naoružanih stražara, zapovjednik je prošaptao: 'Upravo si vidio Abu Bakr Al-Baghdadija'.

Ono što je izgledalo kao jedan, po ničem poseban trenutak u Kafr Hamri u travnju 2013. godine, bio je zapravo prvi u nizu događaja koji će dovesti do proglašenja kalifata.

Džihadistički borac 'Abu Ahmad' pristao je ispričati kako je sve to izgledalo na samom početku stvaranja Islamske države, pod uvjetom da mu se zaštiti identitet, piše portal News.com.au.

Najtraženiji na svijetu

Al-Baghdadi
je vođa Islamske države i najtraženiji čovjek na svijetu. Bilo je mnogo pokušaja u namjeri da ga se likvidira, no svi su bili bez uspjeha. On je pozvao Islamsku državu da izvodi napade diljem svijeta.

2015. godine je navodno za ženu uzeo taokinju Kaylu Mueller, koja je bila zarobljena kao američka humanitarna radnica, i više puta je silovao. Ona je kasnije ubijena. Nije sigurno jesu li je ubili džihadisti ili je život izgubila tijekom zračnih napada na Islamsku državu.

2013. godine al-Baghdadi je bio vođa al-Kaidinog ogranka Islamska država Iraka (ISI), i to tri godine, i sudjelovao je u stvaranju Fronte Nusra u Siriji.

No, imao je veće ambicije. Želio je spojiti al-Kaidine iračke i sirijske ogranke u jedan te stvoriti organizaciju koja će prestraviti i potčiniti cijeli svijet.

Važan sastanak

Pet dana nakon što je prvi put vidio al-Baghdadija, Abu Ahmad je počeo obraćati pažnju na to što se počelo događati u središtu Majlis Shura al-Mujahideen na sjeveru Sirije gdje je bio jedan od boraca. Al-Baghdadi i njegov zamjenik Haji Bakr svakog jutra dolazili bi u istom automobilu i odlazili prije zalaska sunca.

Abu Ahmad, razočarani insajder, koji je tek sad ispričao svoju priču po prvi put, raspitivao se te doznao kako su u prostoriji iza tih zidova neki od najpoznatijih svjetskih džihadista. Sjedili su na madracima i jastucima po podu, jeli prženu i grilanu piletinu i pomfrit uz čaj i bezalkoholna pića.

Među njima je bio emir Abu al-Atheer, zatim egipatski džihadistički zapovjednik Abu Mesaab al-Masri, viši čečenski džihadist Omar al Shishani niz Gruzije, libijski džihadistički vođa Abu al-Waleed al-Libi, dva Nusrina obavještajca te emir iz libijske skupine Katibat al-Battar, Abed al-Libi.

Karizmatični Al-Baghdadi imao je misiju uvjeriti sve te ljude da podrže njegovu stvar.

Al-Baghdadijevi argumenti

Al-Baghdadi je 8. travnja objavio svoju namjeru da ukine Nusru i ISI i da ih objedini pod jednim imenom – Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) odnosno Islamska država u Iraku i Siriji (ISIS).

Ipak, emiri koje je pokušao uvjeriti u svoje ideje zakleli su se na vjernost Ayman al-Zawahiriju, nasljedniku Osame bin Ladena kao vođe al-Kaide. Al-Baghdadi je rekao kako se i on sam zakleo na vjernost i da djeluje po tajnim nalozima al-Zawahirija.

Rekao je kako je došlo vrijeme da se džihadisti prestanu skrivati u sjeni i da već jednom počnu označavati svoj vlastiti teritorij. Dok su drugi vođe smatrali kako će tim činom postati mete, al-Bahgdadi je inzistirao na tome da su im potrebne granice, institucije i strukture kako bi privukli muslimane iz cijelog svijeta i postigli potpunu dominaciju.

Emiri su napokon pristali na savez, vjerujući u to da al-Baghdadi ima podršku al-Kaide i Nusre. Na Baghdadijev zahtjev doveli su mu strane borce. I tako je postavljeno sve za stvaranje kalifata.

Formirana je Islamska država

Kad je vođa Nusre, Abu Muhammad al-Jolani vidio što se događa, upozorio je svoje borce da ne pristaju uz al-Baghdadija sve dok al-Zawahiri ne odluči tko treba voditi džihad u Siriji. Većina ga je ignorirala, i tako su tisuće boraca odlučile slijediti novog vođu. Al-Zawahiri je objavio priopćenje u kojem stoji da ISIL treba ukinuti te ograničiti aktivnosti al-Baghdadijeve grupe u Iraku. No, bilo je prekasno.

Al-Baghdadijevi novi vojnici protjerali su nekolicinu odanih boraca Fronte Nusra iz baze u Alepu te su zaplijenili zgrade i oružja diljem sjeverne Sirije. Bio je to dramatičan preokret u redovima antivladinih sirijskih pobunjenika koji je najavio pad al-Kaide i uspon ISIL-a.

Iduće godine na stotine boraca je ubijeno nakon što se ISIL sukobio s Nusrom, a tisuće civila je raseljeno. U veljači 2014. godine al-Kaida je odbacila bilo kakvu povezanost s novom džihadističkom tvorevinom.

Do lipnja te godine ova grupa je proglasila globalni kalifat i uzela ime kojim odražava svoju svrhu – Islamska država.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene