Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U novom pohodu na tron

Kako je plijenio pozornost: Zgode Vladimira Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve ankete koje su se provodile u proteklih nekoliko mjeseci davale su prednost živopisnom imidžu koji Vladimir Putin pokušava njegovati u javnosti.

Četiri godine na mjestu premijera, Vladimir Putin nije gubio na anonimnost. Kako glavnu ulogu u državi ipak ima osoba koja je na mjestu predsjednika, bivši KGB-ovac morao je izboriti svoj medijski prostor i dok obnaša dužnost predsjednika Vlade.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Najradije je to činio 'lakim' temama. Točnije, nastavio je ono čime je najviše pozornosti svjetske i domaće javnosti privlačio i za vrijeme predsjedničkih dana prva dva mandata, od 2001. do 2008. Podsjetit ćemo samo na neke.

Najveći odjek imalo je Putinovo pojavljivanje u javnosti u ljeto 2007. kada je prilikom pecanja naciji i svijetu pokazao svoj zavidan torzo. 'Izgleda fantastično! Kad bi barem svi tako izgledali u njegovoj dobi', komentirali su tada Rusi svog 54-godišnjeg predsjednika, a tamošnje novine prema mišićima koje je pokazivao pokušali su analizirati koje je sve vježbe izvodio. Odmah je krenula medijska kampanja 'Budite kao Putin', a izdan je i vodič za vježbanje. Ruski je vođa proglašen seks simbolom.

>> 'Ja sam demokrat. Od smrti Gandhija nemam s kime razgovarati’

Kada je želio pokazati kako je divna osoba svestrani je predsjednik pred fotoreporterima i kamerama netom ulovljenoj ribi dijelio poljupce. Dogodilo se to u jesen 2007. u ribogojilištu u selu Ikrijanoje u blizini Astrahana. Život životinje je poštedio i pustio je u Kaspijsko jezero.

Nakon što je na njegov predsjednički stolac sjeo stranački mu kolega Dmitrij Medvedev, Putin i dalje nastavlja puniti novinske stupce. Tko je mačo, pokazao je demonstrirajući svoje džudo vještine na ruskim reprezentativcima, kao pilot osvojio je nebeske visine, vozio kamion za utrke, potom vlak, a nije se libio niti baciti na istraživanje morskih dubina. Jedna od zapamćenijih epizoda medijskih reportaža je i ona kada je Putin ustrijelio tigra te spasio televizijsku ekipu koja se našla s njim u lovu.

>> Putinov torzo bacio Ruse na koljena

Kako ga publika ne bi zaboravila, s njegovanjem posebnog imidža Vladimir Putin nastavlja i tijekom premijerskog mandata. S bikerima se provozao na Harleyju. 'Motocikl je najdemokratičnije prijevozno sredstvo. Motocikl je najizazovniji jer vlasniku pruža primamljiv osjećaj slobode i zato se može reći bez pretjerivanja da je motor simbol slobode', kazao je tada Putin. No, kod prijevoznih sredstava nije se ograničio samo na motore. Putin je naime, u Ladi prešao dvije tisuće kilometara, ne bi li vidio, kako je rekao, kakav je život devet sati leta od Moskve. Naravno, i toj su ga avanturi slijedili novinari i pothvat zabilježili kamerom.

Predsjednički mandat produžen je na šest godina, a nije isključeno niti da ćemo Putina kao predsjednika Rusije gledati i sljedećih 12 godina. Kakve li još zgode sprema kojima će impresionirati javnosti, tek ćemo vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene