Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kadijević: 'Vukovar je 1991. godine osvojen "s najmanjim mogućim gubicima"'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jugoslavenski ministar obrane u vrijeme napada bivše JNA i paravojnih postrojba na Vukovar 1991. Veljko Kadijević izjavio je u intervjuu za najnoviji broj tjednika "NIN" da je "po njegovu današnjem uvjerenju" Vukovar 1991. godine osvojen "s najmanjim mogućim gubicima".

U Vukovaru se vodila "borba s glavninom hrvatske vojske i s paravojskama koje su postojale", te je osvajanje Vukovara bila zadaća koja je izvršena "u nešto duljem razdoblju, ali s najmanjim mogućim gubicima", rekao je Kadijević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kadijević: 'Nisam znao za zločine u Vukovaru' Slika nije dostupna Policija će ispitati urednike portala Business.hr

"Vukovar nije samo Vukovar. Time što je zauzet Vukovar slomljena je kičma Hrvatskoj vojsci i nama je tada otvoren put prema Zagrebu da oslobodimo kasarne koje su Hrvati bili blokirali. Poraz u Vukovaru bio je faktor koji je natjerao Tuđmana da pristane na Vanceov plan. To nije bio samo Vukovar, to je glavnina vojske", kaže Kadijević. 

Dodao je da se nije moglo drukčije osvajati Vukovar nego "od kuće do kuće", kao i to da je Vukovar branila "najelitnija vojska koju je Hrvatska tada imala", odnosno ljudi iz zapadne Hercegovine, koje je Tuđman nazivao "najhrvatskijim dijelom Hrvatske".

Kadijević je također izjavio da u Rusiji živi kao izbjeglica.
Hrvatska inicijativa da mu se sudi pred Haškim sudom za njega, kako je rekao, nije "ništa neočekivano".

"To nije ništa novo niti neočekivano za mene. Poznato je, a imamo i narodnu poslovicu 'Drž'te lopova'. Eto, to je odgovor", kazao je Kadijević u intervjuu, u kojem govori o tome da je bivša Jugoslavija razbijena izvana, odnosno da su najveći krivci "strani gospodari", prvenstveno Njemačka i Vatikan.

Pozivajući se na govor tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz 1992. godine, Kadijević za rat optužuje Hrvatsku, te tvrdi da je osobno vidio i da su "postojali dokumenti u kojima se jasno vidi da je Vatikan stavio na raspolaganje Tuđmanu pet milijardi dolara za naoružanje njegove paravojske".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene