Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki ministar obrane poručuje

'Kad Sj. Koreja prestane s provokacijama, bit će i pregovora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates u Seulu je ponovio mogućnost nastavka šesterostranih pregovora o razoružanju Sjeverne Koreje.

Uvjet je da režim u Pjongjangu prekine s provokacijama i ispuni svoje obveze, ali je Gates dodao da zasad nema naznaka da Pjongjang mijenja svoj kurs.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dva tjedna Pregovori dviju Koreja završili bezuspješno Slika nije dostupna Spremni na izravni dijalog Japan: Ne smijemo se oslanjati na druge zemlje

>> 'Sjeverna Koreja mora dokazati da je ozbiljna'

'Kad ili ako potezi Sjeverne Koreje pokažu da imamo razloga vjerovati da bi pregovori bili produktivni i vođeni u dobroj vjeri, mogli bi zamisliti obnovu šesterostranih pregovora', rekao je Gates. 'Ali vodstvo Sjeverne Koreje mora prestati s tim opasnim provokacijama i poduzeti konkretne korake kako bi pokazali da počinju ispunjati međunarodne obveze'.

Treba početi s izravnim kontaktima

Svoj petodnevni posjet zemljama sjeveroistočne Azije Gates završava razgovorima u Seulu posvećenim prvenstveno razmatranju načina da se odgovori na provokacije Pjongjanga koje su prošle godine digle napetosti na korejskom poluotoku na najvišu razinu proteklih godina.

'Ovisno o sljedećim koracima Sjeverne Koreje moguća je diplomatska akcija, ali to treba početi izravnim kontaktima Sjeverne i Južne Koreje', rekao je Gates novinarima u Seulu.

Washington smatra da je uspostava dijaloga Sjeverne i Južne Koreje nužni preduvjet za nastavak šesterostranih pregovora u kojima sudjeluju dvije Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija. Pjongjang je napustio te pregovore 2009. proglasivši ih mrtvim. Cilj pregovora je uspostava programa po kojem bi Sjeverna Koreja za svoje razoružanje dobivala međunarodnu pomoć. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene