Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kaczynski će ratificirati Lisabonski ugovor ako ga Irska prihvati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski predsjednik Lech Kaczynski rekao je da će ratificirati Lisabonski ugovor samo ako ga Irska prihvati na novom referendumu.

'Ako Irska donese drukčiju odluku, ne pod pritiskom, nego bez mijenjanja svojeg Ustava, na isti način kao onu koju je donijela, Poljska neće biti zapreka', rekao je poljski predsjednik za AFP.

Pročitajte i ovo Požar u trgovačkom centru u Varšavi Više od 200 vatrogasaca na terenu VIDEO Neviđeni požar uništio jedan od najvećih trgovačkih centara Donald Tusk Sastao se s vojskom Predsjednik europske države najavio: "Gradimo utvrde na granici, suočeni smo s hibridnim ratom"

'Ja osobno neću biti zapreka jer je poljski parlament već prihvatio ugovor', dodao je.

Lech Kaczynski nanio je u utorak novi udarac Lisabonskom ugovoru, rekavši da ga 'za sada' ne želi ratificirati.

Ugovor je u krizi otkako je odbačen na referendumu u Irskoj 12. lipnja. Irska je referendum morala provesti jer joj to nalaže Ustav. 

Ostale zemlje članice EU-a predvođene Francuskom i Njemačkom pozvale su na nastavak procesa ratifikacije kako bi se izvršio pritisak na Irsku da ispuni svoju obvezu.

'Vršenje pritiska ponekad postiže suprotan učinak', upozorio je poljski predsjednik. 'Moj motiv je da se ne krši načelo jednoglasnosti', objasnio je. 'Ako se sada jedna zemlja nalazi pod pritiskom, to načelo više ne postoji.'

'Ako se načelo jednoglasnosti shvati ozbiljno, u ovom trenutku, a želio bih to istaknuti, upravo u ovom trenutku, ratifikacija je besmislena jer ne bi za posljedicu imala stupanje ugovora na snagu', kazao je. '"Moj potpis ne bi rezultirao stupanjem ugovora na snagu.'

'Nisam imao namjeru zakočiti proces ratifikacije. To je rezultat irskog referenduma. Irska je neovisna zemlja, ne velika ali neovisna, i njezin narod ima pravo donijeti odluku koju je donio. Ima je pravo i promijeniti', rekao je.

Poljski predsjednik iznio je, međutim, još jedan interni uvjet za ratifikaciju Lisabonskog ugovora u Poljskoj - izglasavanje zakona koji bi mu dao veće ovlasti u europskim pitanjima, o čemu je poljska vlada jako rezervirana.

Kaczynski je također kazao kako se ne boji pritiska ostalih članica EU-a. 'Makar se sukobio s drugim članicama, treba odgovoriti na pitanje što bi Europska unija trebala biti u budućnosti? Unija kojom dominiraju najveći i u kojoj manje veliki nemaju komplementarnu ulogu ili demokratska Unija 27 zemalja ili više', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene