Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Regionalni razvoj

Kacin: Srbiji treba moderan građanski ustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da Srbiji treba moderan ustav koji će omogućiti lokalnim zajednicama preuzimanje odgovornost za brži regionalni razvoj, objavili su u nedjelju srbijanski mediji.

“Srbiji je potreban moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definirati Srbiju kao građansku zemlju i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži razvoj”, rekao je Kacin u intervjuu novosadskom Dnevniku čije izvode prenose elektronički mediji u Beogradu.

Kacin je istaknuo da je vojvođansko pitanje otvoreno “još od kad je ukinuta autonomija 1989.”, ocijenivši kako će tako i ostati sve “dok se ne osigura adekvatna politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine”.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka nestala kod Bora FOTO Dvogodišnju djevojčicu tražili cijelu noć, stotine ljudi na terenu: "Dok sam se okrenula, više je nije bilo. Još ne govori"

>> Dačić optužuje: Na Balkanu se živi u prošlosti

Kacin vjeruje i da će Vojvodina iskoristiti dio iznosa od 1,5 milijardu eura koliko će Srbiji od 2014. do 2020. biti na raspolaganju iz pristupnih fondova EU-a. Usvajanjem Statuta Vojvodine, ocijenio je Kacin, “stvari su se napokon počele pomjerati s mjesta, ali treba još mnogo toga uraditi”.

Komentirajući osporavanje Parade ponosa, za kojim su minulih dana posegnuli i neki zastupnici parlamenta Srbije, Kacin se nada da će Parada ipak biti održana u listopadu u Beogradu, a očekuje da se u tom slučaju koloni priključe europski i srbijanski dužnosnici.

On je sugerirao kako je bitno da li će srbijanska vlada osigurati temeljna građanska prava i mir na ulicama Beograda i izrazio nadu da “država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine”, kad je tadašnji ministar policije, a danas premijer, Ivica Dačić zabranio taj skup, pravdajući odluku sigurnosnim razlozima.

“Ako bude Parade, očekujem da joj se, pored članova vlada država članica EU-a i zastupnika Europskog parlamenta, među kojima ću biti i ja, priključe i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji”, rekao je Kacin novosadskom Dnevniku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene